Skip to main content
search

Събитието „Седмица на водата“, организирано от Българска асоциация по водите (БАВ) и сдружение „Аз обичам водата“, започна с Национална фотоизложба на тема „Изворите в България“. Тя се осъществява за шеста поредна година по проекта „Международен воден мост“ и беше открита на Световния ден на водата – 22 март. Във фотоконкурса участваха над 200 авторски снимки. Експозицията представи 40 фотографии, избрани с вот на журито с почетен председател Атанаска Николова, заместник министър в Министерство на околната среда и водите, и инж. Иван Иванов – председател на БАВ, доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова – директор на Регионален Исторически Музей – София, Иво Николов – фотограф, автор на „Пътеводител на българските водопади“ както и 10, избрани с онлайн гласуване. На 26-ти март в Регионалния исторически музей на официална церемония бяха обявени победителите във фотоконкурса. Атанаска Николова заяви, че участието на толкова хора говори за повишаването на интереса към теми, свързани с водните ресурси на България.

„Водата не е само източник на живот, но и благоденствие“ – сподели председателят на комисията. Тя разказа на публиката, че в България има над 500 извора и те могат да бъдат ценен ресурс  за икономическо развитие.

Наградата на онлайн публиката спечели Цветелин Кайпаков с творбата си „Трите моми – Котел“. Трето място зае „Костенски водопад“ на Златомир Златков. Фотографията „Изригващо“ на Росица Сафар се класира на второ място. Победител стана Антоанета Обретенова с „Мистичните извори на Рупите – Зелената вода“. Наградите на  участниците бяха осигурени от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

След коктейл, организиран за посетилите, от 13 часа се проведе кръгла маса на тема „Находищата на минерална вода – управление, използване и потенциал“. Дискусията целеше да повдигне актуални въпроси за находищата на минерална вода.  Антоанета Салфидж, председател на сдружение „Аз обичам водата“ представи четирите фокусни групи,  заемащи управленски функции (МОСВ, което се явява принципа и собственик, МРРБ, което управлява водоснабдителната система, Мин. на Здравеопазването, към което се отнасят балнеолечебниците и Министерство на туризма.), общините, представителите на неправителствените организации и журналистите.

В началото на дискусията Илияна Тодорова, министър на околната среда и водите, разказа, че в България има 102 находища на минерална вода, които са изключителна държавна собственост. Министърът сподели, че през 2010 г. е въведено изменение на Закона за водите и е предприета децентрализация,  67 находища са предоставени за управление и стопанисване на 46 общини за срок от 25 години. Илияна Тодорова сподели, че през 2016г. е стартирала пилотна програма за подпомагане на финансирането, а през следващата са одобрени 9 общини от фонда.

Цвети Лукарска, председател на Камарата на минералните води, изясни проблемите със сертифицирането на балнеохотелите и обяви, че на 28-29 май се подготвя международен форум за развитието на българския минерален ресурс. Дискусията продължи с изказването на Елза Зарева от националната балнеотуристическа федерация, която изтъкна редица проблеми в сектора – например липсата на ясна информация и използването на ресурсите ограничено в определени направления. Д-р Иванчев от балнеолечебницата каза:

 „Лечебните свойства на водата нямат аналог“.

Величко Величков, БА на подземните води, разказа за лошия сондажен фонд и трудностите при проучване и изследване на находищата. Остарелите сондажи, изграждани между 1952-1970г., липсата на ясен нормативен документ за уреждането и поддържане бяха част от проблемите, дискутирани на кръглата маса. Малка част от общините успяват да отделят необходимите средства за стопанисването на находищата, което води до неефективното им оползотворяване. Засегнати бяха и проблемите със законовите разпоредби за санитарно-охранителните зони, въпреки липсата на представител от Министерството на здравеопазването. Милко Янчев, Представител на Монте Канал, повдигна въпроса за неяснотата пред инвеститорите за процедурите, необходими за успешна реализация на проект. Дебатът продължи и с други проблеми с находищата на минералната вода и начина, по който те се приемат у нас и по света, коментирани от проф. д-р Тенчев. В презентация, част от дисертационен труд, се представиха подробни данни за състоянието в сектора, проблеми и възможни решения.

Срещата приключи с добри примери за използването на находищата на минерална вода по света и с дипломните работи на млади архитекти, които разказаха за мотивацията си да използват термалните източници. Остана въпросът на председателя на „Аз обичам водата“ защо амбициозните проекти остават само на хартия.

Днес се проведе десетата международна конференция БУЛАКВА, организирана от БАВ. Очаквайте още новини за актуалните събития.

Снимки: Виолета Михайлова

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu