Skip to main content
search

Carney Logan Burke Architects поемат предизвикателствто да проектират къща в гости с облик на плевня. Мястото е Уилсън, щата Уайоминг.

Джон Карни, водещият архитект на проекта, който е и приятел на семейството, първоначално не бил съгласен с концепцията. Като примери за желания облик инвеститорът показал снимки на истински плевни, което дало на проектанта доза съмнение. Джон Карни предложил да не се спират на конкретна форма толкова бързо, но решението вече било окончателно.

Поради факта, че силуетът на плевня е традиционен за Америка, архитектът настоявал да добави нещо от себе си – елемент на изненада, който да внесе разнообразие в цялостния облик.

Физическото изражение на идеята се появило като огромно остъкляване на второ ниво от тип лофт, което открива невероятна гледка към планински курорт.

В традиционните плевни на това място се съхранява сено, но тук е превърнато във фитнес.

На площ от 2400 кв. фута сградата осъществява трите си цели:

  • къща за гости за приятелите на семейството
  • фитнес за дамата, разположен на второ ниво, който обединява тренировки близо природата без затруднения поради атмосферните условия
  • просторен гараж с шахматен под за мъжа в семейството

Сградата е и репрезентация на типичните плевни от 19-ти век. Екстериорните и интериорните стени са построени от подобна дървесина, квадратните прозорци на първото ниво повтарят традиоционния образ, а дървената конструкция на покрива е едновременно достатъчно устойчива на суровите снежни бури в Уайоминг, както и невероятен елемент на интериорното пространство.

Почивката сред природата е комбинирана със семпла изисканост и внимание към детайлите, а инвеститорите получават уюта, който търсят.

Photos by © Audrey Hall Photography

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu