Skip to main content
search

Говорим за „умните“ сгради на бъдещето в момент, в който се извършва първият значителен ремонт на Националния дворец на културата след откриването му през 1981 г. Зданието, което е Меката на културния живот у нас, е и най-големият конгресен център в Югоизточна Европа. Всяка година той е домакин на над 300 конференции, изложби, специални събития и прочие, а през 2005 г. на НДК е присъдено годишното отличие „Най-добър световен конгресен център“.

Предвидените строително-монтажни работи по план трябва да приключат най-късно до края на месеца, с което НДК ще приведе характеристиките си към съвременните схващания за „умна“ сграда. За преобразяването на Двореца ще са необходими около 35 млн. лв., като проектът е съставен от два сегмента, разграничаващи се по смисъла на заложените за извършване дейности. Те имат за цел да го подготвят да настани предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз, който ще се ръководи от България през 2018 г.

Първият етап на проекта, който вече е изпълнен, включва инженеринг и подбор на материалите, които ще се използват, както и на интелигентните системи, които ще бъдат внедрени – за пожарна безопасност, за енергийна ефективност, за управление и други.

Същинското реконструиране на сградата, чието реализиране е на финалната права, е вторият етап от проекта. Строителните и ремонтни дейности по адаптацията на централната сграда на Двореца започнаха в началото на 2017 г. Залите ще бъдат преустроени, а фасадите, фоайетата и покривните пространства – реновирани. Ще бъде извършена подмяна на настилките пред залите, както и на осветлението в сградата, а информационната й система ще бъде изцяло обновена. Проектът предвижда въвеждането на нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. От аналогов център НДК ще се превърне в дигитализиран, като се цифровизират системите за управление и комуникация.

Реконструкцията следва да превърне НДК в една „интелигентна“, съвременна, енергоспестяваща сграда от ново поколение, която да привлича интереса на обществото и след изтичане срока на Председателството. Затова една от задачите е вътрешните пространства да станат по-ефективно използваеми и да се изгради нова система за обозначение и ориентация вътре и извън НДК.

етаж 5

етаж 7

 

Между първия и четвъртия етаж ще бъдат обособени културни пространства за провеждане на изложби и концерти. Също така, залите на петия етаж ще бъдат основно ремонтирани. Между шестия и осмия етаж ще се изгради новия конгресен център, който ще бъде най-модерният на Балканите.

Пленарната зала, т.е. зала 3, е доста по-голяма и ще бъде по-функционална от тази на Съвета в Брюксел.

Тя ще бъде генерално реновирана, понеже в нея ще бъдат провеждани главните събития по време на Председателството на ЕС. Ще се възстановят двете допълнителни зали, които могат да се включат към нея посредством плъзгащи се прегради.

С реализирането на ремонта ще бъде изграден нов пресцентър, който ще функционира освен по време на Председателството на ЕС, а и след това. Той ще е на три нива и с капацитет над 300 души. Ще има връзка със зала 6, където ще бъде обособено специално място за премиерите и президентите на страните-членки на ЕС, като там ще се провеждат и пресконференциите. С ремонта на пространството пред зала 6 ще се изгради специален вход за ръководителите на страните от Съюза, който ще бъде по подобие на главния вход на Европейския съвет. Ще бъдат извършени и ремонтни дейности по фасадата на сградата на НДК, като обликът й няма да се променя.

В рамките на ремонта основно ще се обнови панорамният ресторант и ще бъде възстановена кухнята към него. По този начин ще се даде възможност да се провеждат работни обеди и други събития в рамките на Председателството.

Ще бъде обновено и кулоарното пространство, в което ще се върнат кафенетата и местата за срещи, за да влязат и гражданите вътре, без да чувстват мястото като „забранена територия“.

Предстои ремонт и на терасите на НДК, както и възстановяване на всички места за отдих в сградата. Основно ще бъдат ремонтирани асансьорите и фоайетата, като се запази автентичния интериор.

Осветлението вътре ще бъде подменено, като 15 000 от добре познатите ни крушкище отстъпят мястото си на LED-системи. По този начин ще се даде възможност сградата да е осветена постоянно, а не само при провеждане на събития, а това от своя страна ще намали драстично разходите за електричество. Централното фоайе ще бъде осветено със светещи LED-пана. Компютърни алгоритми ще управляват осветлението в Двореца, както и всички останали системи, които ще се внедрят понастоящем.

Сигурността е залегнала с изключителна важност в проекта, като той е съобразен с големите и строги изисквания на службите за сигурност.

Важно е да обърнем внимание и на ремонта на площада пред Националния дворец, който засяга гражданите пряко. Това култово за обществеността място се реконструира, като основно е изграждането на цялостна хидроизолация. От друга страна, част от дейностите вече демонтираха и паметникът “1300 години България”, вследствие на съдебно решение.

На площад “България” ще бъдат монтирани гранитни плочи в два нюанса, така че да се запази вида на парка. Около централния фонтан ще се изградят стъпала, а парапетите и бетоновия борд при подлезитеще се реконструират.

Ще бъде ли промяната така впечатляваща, както сa проектните предвиждания? Ще разберем съвсем скоро!

Остави коментар

Close Menu