В днешно време, все повече хора избират колелото пред автомобила. С нарастването на тази тенденция започнаха да се изграждат велоалеи по тротоарите. Често това е неприятно за пешеходците. Лично аз съм изпитвал чувството, което някой забързал се колоездач ти доставя, като звънне на метри от теб, движейки се със скоростта на светлината. Често и пешеходците пренебрегват велоалеите, мислейки си, че няма колоездачи, но малко след като са се убедили в това, се пръква някой велосипедист да им напомни, че са в грешка.
Мога да дам още примери за проблемните точки между колоездачи и пешеходци, но не това е целта на тази статия. В нея ще разгледаме пример, в който пешеходци и колоездачи се предвижват свободно, необезпокоявани един от друг, така както и трябва да бъде.

Пример за адекватна велосипедна инфраструктура в случая ще бъде Дания.

Известна със своята удовлетворяваща гражданите инфраструктура

Там са изградени повече от 350 км. велоалеи, които също така се използват от над 50 % от населението. През 2010 г. архитектурното студио DISSING+WEITLING се заема със задачата да проектира още 235 м. към вече изградените, позволявайки на колоездачите да се движат с постоянна скорост, вместо да спират, преминават стълби и други препятствия. Проектът представлява вълнообразна конструкция, издигната на 4 м. височина.

Тя се поддържа от стоманени колони с кръгло сечение, всяка на 17 м. една от друга. През септември 2012 г. Ramboll Group започва строежа на велоалеята и завършва през 2014 г. Алеята се намира в столицата на Дания – Копенхаген. Минава през едно от вътрешните пристанища там и се свързва с друг веломост – Bryggebroen, добил популярност с множеството заключени „катинари на любовта“. Осъществявайки връзка помежду си, колоездачи и пешеходци могат да стигнат до другата малка част от града – Amager.

Велоалеята носи името Cykelslangen, което в превод означава „велосипедната змия“.

Платформата над стоманените колони е с широчина 4 м., която позволява движението на велосипедисти с всякакви габарити без това да попречи на насрещно движещите се. Освен бързото придвижване, друг плюс на моста е красивият пейзаж, на който може да се насладите в определени части от деня, най-вече привечер. Велоалеята по моста е с оранжева настилка, която помага за видимостта по пътя при по-късните часове. Освен ярката настилка, мостът е снабден с улични лампи, които допълнително осветяват алеята.

 

Photos © visitcopenhagen

Остави коментар с Facebook

  • МОСТЪТ ПИТОН

    Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…
  • Смъртоносен път в Боливия

    И в миналото, и сега пътищата са особено важни за поддържане на връзка между народи, държа…
  • Пророческият мост

    Историята ни е оставила много следи, които в някои случаи опровергават твърдения, за които…
Заредете още от Андон Донев
Load More In Инфраструктура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

МОСТЪТ ПИТОН

Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…