До какво водят неосъществените очаквания?

Не водят до нищо хубаво. Състоянията са различни в зависимост от това колко силно искате тази работа или колко се нуждаете от нея. Други фактори, които допринасят за това как и по какъв начин ще интерпретирате очакванията, са вашите личностни характеристики, емоционална интелигентност и едно от най-важните – локус на контрол.

Локус на контрола е термин в психологията, който се свързва с убежденията на личността относно причините за добрите или лошите резултати в нейния живот изобщо или в конкретна сфера като здраве или образование.

  • Склонността да се приписват резултати от действията на външни фактори се нарича „външен локус на контрола“ (екстерналност).
  • Склонността да се приписват резултати от действията на вътрешни фактори се нарича „вътрешен локус на контрола“ (интерналност).

Вътрешни фактори тук се явяват свойствата на личността на индивида: неговите усилия, собствените положителни и отрицателни качества, наличието или отсъствието на необходими знания, умения и навици. А най-честите състоянията, които пораждат нереализираните очаквания са: Разочарование, агресия, стрес, фрустрация, неудовлетворение, нещастие, депресия.

Локусът на контрола е нещо, което в голяма степен ни определя като личности и което е в основата на това как ние подхождаме, когато се сблъскаме с проблематична ситуация. Хората с външен локус на контрола винаги са по-неадаптивни и по-трудно справящи се, когато се сблъскат с препятствията, които животът ни предлага. Тогава те са склонни да захвърлят всичко, да изпаднат в отчаяние и в едно безплодно и безкрайно мрънкане и фатализъм. Тъй като те смятат, че нищо не зависи от техните собствени действия, то те не виждат и смисъл да се борят и да се опитват да променят нещо, а изкарват своя негативизъм и фрустрация на обстоятелствата.

Обратно, хората с вътрешен локус на контрола винаги продължават да се борят, да търсят решението, да бъдат отговорни преди всичко пред себе си. Те не изпадат в отчаяние и не обвиняват обстоятелствата, понеже знаят, че човек трябва да бъде гъвкав и не да се опитва да нагажда околната среда към себе си, понеже това няма как да стане, а да нагодят себе си към околната среда.

Ти от кой тип си?

Как можем да се предпазим от тези състояния?

  • Моята динамика, не е твоята динамикаКолкото по-рано осъзнаеш, че не всичко зависи от теб и корелира с твоите темпове на професионален живот, толкова по-добре. За различните хора, времето и събитията имат собствено измерение;
  • „Хората са различни, хората са различни“ – Повтаряй си , че хората са различни и имат свои уникален стил и разбиране за време, успех, провал и начин на мислене. До голяма степен несбъднатите очаквания са, че всеки един мисли като нас, изразява се като нас или се вълнува, колкото ние го правим. Ще те разочаровам – хората нямат нищо общо един с друг;
  • Ако аз не съм отговорен за нещо, то то не зависи от мен – Бъди убеден кое зависи от теб, кое можем да промениш, кое можеш да управляваш и на кое можеш да влияеш. Така ще спреш да очакваш всичко от всеки;
  • Не съм перфектен, следователно и останалите не са – Разбираш, че не си перфектен, но работиш върху слабите си страни и тренираш търпението си. „Да, аз го правя, но Пешо не го прави“. Ок, ти Пешо ли си? Усилията, които полагаш да променяш себе си са видими и резултатите са осезаемо по-добри като интензитет, качество и устойчивост. Пробвай, не е лесно, но отново зависи от теб ;
  • Всичко зависи от мен, за всички мой действия съм отговорен аз – Да разбереш, че твоят успех зависи единствено от теб, без значение от отказите, грешките и провалите по пътя до него. Не се заблуждавай, че ще минеш по-краткия път, защото рядко се случва, а дали и това би ти доставило удоволствие? Постави си цели и ги преследвай – назависмо от обстоятелствата, хората и тяхното мнение за теб;
  • Колкото по-малко очаквания имам, толкова съм по-щастлив – Опитай се да минимизираш очакванията си към хора, организации, ситуации и не ги идеализирай прекалено, защото обратното води до разочарования. Когато се убедиш, че всички зависи от теб, то и тогава ще имаш опции да избираш най-доброто за себе си;

 

Очакванията, естествено, придружават намирането на мечтаната работа. Вярвам, че всеки един от вас ще си вземе нещо от написаното дотук, тъй като то е споделено след повече от 15 г. опит да управлявам своите професионални (а и лични) очаквания. Ще ви помогне разбирането, че почти нищо не става от първия път, всичко зависи от вас и смирението сега, ще подпомогне самочувствието ви утре.

От личен опит го казвам, защото при мен бе обратното – високо самочувствие без необходимото покритие!

 

Статията за Вас написа Милен Великов. Той е с повече от 6 години опит на различни позиции в отдел Човешки ресурси, а сега е докторант в БАН. Притежава 3 магистърски степени – „Управление на човешките ресурси“ в УНСС, „Организационно поведение и консултиране“ от СУ „Св. Климент Охридски“, както и „Социална и организационна психология“ в Нов български университет. Има завършена степен по Human Resource Management в Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD UK – https://www.cipd.co.uk/) и е сертифициран кариерен консултант – Global Career Development Facilitator (GCDF USA – https://www.cce-global.org/GCDF).

 

Повече можете да прочетете тук.

 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Милен Великов
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Успешен професионален старт в строителството – как да го направиш?

Първата работа е като първата любов – помни се цял живот! Професионалният старт е дългооча…