Костите на динозавъра са открити съвсем случайно по време на посещение в завода през февруари. Палеонтолозите Джейми и Сара откриват блок глина, образувал твърд камък. Вътре намират слоеве от свързани кости и, заинтригувани, решават да открият какво още се крие на мястото.

Винербергер Великобритания е уведомен за откритието и дава съгласие на палеонтолозите да разкопаят костите и да започнат процеса по разкриване на вида и историята на създанието.

Екипът разкопава цели седем блока, пълни с кости. По-задълбоченото изследване потвърждава, че костите са останки от тревопасния вид Oрнитопод.

Наричат намерените останки „Инди“.

Според установената информация, тя е живяла преди 132 милиона години и би била три метра висока, 10 метра дълга и 4,5 тона тежка – колкото е един африкански слон.

Джейми Джордан, единият от откривателите, споделя, че процесът на извличане не е бил никак лесен. „Инди беше скрита в огромни уплътнени гленини блокове и беше на склон, което направи процеса по-труден. Въпреки това, благодарение на усилената работа на доброволците, успяхме да извлечем и транспортираме останките в нашата лаборатория. Наистина сме много развълнувани от това, което тези открития могат да ни разкажат за нашата история. Благодарни сме на екипа на Винербергер за цялата подкрепа, която ни предоставиха по време на този проект.“

Стефани Палмър, мениджър „Устойчивост“ във Винербергер Великобритания, коментира, че откритие от този ранг е изключително вълнуващо за всички.

„Намирането на скелет като Инди може да хвърли повече светлина върху съществата, които обикаляли земята преди милиони години. Екипът ни се ангажира да запази наследството на света, затова с удоволствие подкрепи тази изключителна находка.“

А ние се питаме какви ли още тайни крият кариерите на Винебергер?

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изложбата ТОТАЛПРОЕКТ – от 29 юни в Топлоцентралата
Идеалният град на следвоенната архитектурна модерност у нас

Какво е общото между шест съвсем различни по функция, типология и местоположение обекта в …