Skip to main content
search

Последните години проблемът с детските градини става все по актуален, особено в столицата. Капацитетът им не може да обхване пълния обем деца, които се нуждаят от тях. Родителите търсят алтернативни варианти като частни детски градини, детегледачки или избират един от родителите да не работи, за да успеят да се справят с този проблем.

Все повече семейства намират място за живеене в бургаския квартал „Меден рудник“, превърнал се в атрактивно място с множество нови кооперации. Там детските градини са само пет на брой – ДГ „Морска звезда“, ДГ „Делфин“, ДГ „Славейче“, ДГ„Надежда“ и ДГ „Чайка“.

Район Бургас отчита този недостиг и спешната необходимост от изграждане на ново място, което да приюти децата. Именно затова тази година ж.к. „Меден рудник“ е на път да придобие нова еко детска градина с висока енергийна ефективност и минимално потребление на енергия. Тя ще се казва „Пинокио“ и се изгражда по Оперативна програма „Региони в растеж“.

В първия етап ще се изгради сградата, която ще бъде с капацитет 120 деца, както и 4 детски площадки и мини-игрища за футбол и баскетбол. През втория етап ще се изгради още една такава сграда и две допълнителни детски площадки. Предвидена е соларна отоплителна инсталация, а пред фасадите ще са монтирани метални конструкции с дървени жалузи, които имат слънцезащитна и екологична функция.

Снимка: www.burgas.utre.bg

Храненето на децата ще се осъществява от външна кухня, която ще осигурява здравословно хранене на децата. Здравословният начин на живот навлиза все повече в България, а когато става въпрос за грижа за него още от ранна детска възраст, това се превръща в сериозно преимущество на тази организация.

Детската градина ще бъде направена от екологични материали, а в нея са предвидени спални помещения, занимални, музикален салон, както и иновативна организация на работа с децата. Иновациите са бъдещето и това, което ще заинтригува децата, както и техните родители, желаещи най-добрите условия и сигурност за тяхното дете.

Проектът е на “Иво Петров Архитекти” ,които съчетават в проектите си естетика  и функционалност.

Интериорът също е иновативен, модерен, пъстър и интересен за малчуганите. Използвани са по разчупени форми на дизайн, отличаващи го като различна, нова детска градина в сравнение с други такива.

Децата са нашето бъдеще. Точно затова искаме да им дадем място, на което ежедневно ще преоткриват красотата на света и ще растат по-креативни и вдъхновени за промени.” – казват от екипа на „Иво Петров Архитекти“.

Детската градина ще бъде открита съвсем скоро, а през учебната 2018/2019 г. ще бъде обявен прием в две яслени групи с по 18 деца и две групи детска градина с по 22 деца всяка.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu