От години в Барселона се говори за реновиране на стадиона и моментът настъпи!

Барса обявиха страхотния проект за Новият Ноу Камп – уникална конструкция, пресъздаваща желанието да е достъпна за всички. В търга участваха девет компании, като победител са японците „Nikken Sekkei“. Те предложиха оферта от 420 милиона евро за реконструкцията на футболния стадион, който е в експлоатация от 1957 г. Съвместно с тях ще работят архитекти от местната фирма „Pascual i Ausió Arquitectes“.

Проектът ще превърне сегашния стадион в марка Новият Ноу Камп,   като продаде правата над името и по този начин 200 милиона долара ще влязат в клуба и ще покрият една трета от реновирането.

Идеята на архитектите за Новият Ноу Камп е да запазят спецификата на покрива на сегашния стадион, който има уникална сантиментална стойност, защото напомня оригиналния проект на Mitjans. Точно тази характерна особеност се пресъздава и удължава над целия стадион през всичките три нива и покрива общите части. Този стадион ще бъде както никой до сега.

Ремонтните дейности ще започнат през май 2017 г. и ще приключат за сезона през 2021 г. Новият Ноу Камп ще е с капацитет от 105 000 души, а до момента са 99 350 и ще предлага пълна гама услуги. Стадионът ще е в перфектна хармония със съседния кампус Барса, ще се елиминират предишните бариери и ще се отвори ново зелено пространство. Достъпът до стадиона ще бъде на улично ниво чрез широки отбивки. До горните етажи посетители ще имат възможността да стигнат чрез 12 отделни сектора, които ще включват ескалатори, стълбища и асансьори. Новият Ноу Камп ще бъде изграден с най-високи стандарти за устойчивост, ще използва събраната дъждовна вода от покрива и слънчевата енергия. Всичко това е част от глобалната идея на Espai Barça да бъде стадион, който е отворен и достъпен за всеки, да бъде „умен“ стадион, използващ последните технологични постижения.

Новият Ноу Камп ще предлага страхотна гледка от всички места. Първото ниво ще бъде напълно обновено. Второто ще запази настоящата си конструкция, като същевременно ще предлага идеална видимост, лесен достъп и изключителен комфорт. Третото ниво ще бъде около целия терен над основната постройка. Над всичко това ще има 360-градусова пешеходна алея, която ще свързва стадиона отвътре с града отвън.

Ноу Камп е най-големият стадион в Европа и е емблема на града!

По време на строителството  футболните срещи ще продължат да се провеждат на Ноу Камп. Новият стадион ще бъде строен през три сезона и половина , но въпреки това Барса ще продължава да играе на любимия си стадион. Ремонтите отвън ще бъдат извършвани по време на сезона, а новата тераса и обновяването от вътре през лятото между сезоните.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от m.yordanova
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Успешен първи цикъл от обучението на Академия Лидерите

Началното двуседмично обучение на Академия Лидерите премина успешно! Проведоха се по една …