Елитното швейцарско висше политехническо училище EPFL в Лозана отново се разширява – получава конферентен център с повече от 3000 места.


Остър като диамант, обемът на SwissTech Convention Center има вид на самотник, но е в чудесен ансамбъл със съседната сграда, която помещава търговски център, ресторанти, хотел и студентско общежитие. Именно поради тази причина е предложението на Richter Dahl Rocha & Associés е спечелило конкурса през 2006.



Докато фасадата от оксидиран алуминий на новия конферентен център прилича на люспеста броня, алуминиевите фасадни панели на студентското общежитие въздействат по-технически и въпреки това уютно. Именно алуминиевите панели са послужили за вдъхновение за избор на материал и трактовка на новата сграда. Метростанцията, намираща се непосредствено пред фоайето на SwissTech, превръща сградата в новия входен пункт на целия учебен комплекс.



С това разширяването на EPFL не е приключило – през 2018 ще бъде завършен многоетажният Teaching Bridge на Доминик Перо с изглед към Женевското езеро и Лозана.

Цветовото решение на отворените западни части на фасадата на SwissTech е топъл контраст на високотехнологичното настроение на алуминиевата обвивка на налонения покрив. Това решение е дело на Катрин Боле и Даниел Шлепфер.


Те са облекли сградата в тесни цветни соларни панели, високи до 15 метра. При ярко слънце навън панелите се проектират върху пода на интериора като цветни баркодове. Соларната технология е "Гретцел" – рожба също на EPFL. При нея самата соларна клетка е оцветена и действието е на принципа на фотосинтезата. Засега основно ниската ефективност пречи на по-широката ѝ употреба.



Въпреки това тези клетки произвеждат електричество дори когато слънцето е скрито от облаци. Модулите са с размери 41х210 см и са интегрирани с алуминиевата фасадна конструкция и са монтирани под различни ъгли, което придава още по-голяма живост и динамичност на фасадата.


Конферентният център SwissTech се гордее с ефективно използване на дневната светлина, приятна атмосфера на интериора и гъвкава организация на пространството, които го превръщат в многообразна "машина" за провеждане на събития.
Сложната метална конструкция на покрива почива върху две мощни ядра от стоманобетон в северната част на сградата и представлява 40-метрова конзола.


Пленарната зала с над 2000 места може да бъде превърната за 15 минути в огромна столова и банкетна зала с плосък под и площ от 1900 кв. м. Това е възможно, тъй като банките са кораво монтирани за пода и с регулируема височина, като при желание могат напълно да се приберат в кухината под залата.

Източник: detail.de

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Пери България ЕООД

Световен лидер в производство и доставка на високотехнологични системни решения за изграж…