Skip to main content
search

Архитектите Руди Ричоти и Марио Белини проектираха новото крило за ислямско изкуство в Лувъра. Създаването на това крило бележи една значима промяна за архитектурната история и развитие на музея. Разположението на новия музей е в двора Висконти, един от най-богато украсените вътрешни дворове в Лувъра.

Проектирането и интеграцията на новото крило на толкова исторически значимо място се превръща в архитектурно предизвикателство.  Архитектите успяват да се справят с трудностите на задачата и постигат елегантен баланс между неокласическите фасади от 17 век, от които е заобиколен дворът и нуждата от съвременна и всеобща почит към ислямското изкуство. Сградата е изградена от вълнообразна стъклена покривна повърхност, която пропуска дифузно естествена светлина в изложбените помещения.

“Искахме да построим нещо като лек навес, който сякаш се поддържа от вятъра – своеобразен елегантен и поетичен воал, който филтрира светлината и същевременно позволява да се видят историческите фасади на музея”, заяви италианският архитект Белини.

“Той е съставен от около 2350 триъгълника, които могат да се отворят, за да се осигури поддръжката им. Изследвахме стотици проби от материали”

Сградата не се докосва до историческите фасади, а се поддържа от 8 тесни пилона. Светлинната завеса е формирана от три слоя: система от стъклени панели, които правят структурата непроницаема за вода и две метални мрежести структури поставени под и над стъклените панели, осветявайки целия покрив в светъл и полупрозрачен златен оттенък. Външната мрежа филтрира дневната светлина, а вътрешната покрива експозиционните пространства. Интериорната метална структура е разчленена с панели, наподобяващи пчелна пита, които не спират достъпа на естествена светлина, но създават ефекта на контраста, с който се характеризира структурата.

Новото крило ще помести в себе си цялото ислямско изкуство, от Испания до Индия и в целия исторически период от 7-ми до 19-ти век. Тези творби, някои от които ще бъдат изложени за първи път пред публика, са фокусът на плана за възстановяване.

През своята дълга история, Лувъра привлича най-значимите и утвърдили се творци в областта на архитектурата. Проектът на това крило е най-голямото разширение на музея от пирамидата на И. М. Пеи, осъществен  преди 20 години.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu