Испанското архитектурно бюро „Рафаел де Ла-Хоз“ анонсира идеята си за иновативен проект на сградата на телекомуникационната компания „Телефоника“ в Мадрид. Тя е третата по големина в страната. Точно затова проектът цели при завършване на централата да се акцентира както върху мащабите, така и върху успеха на компанията. А защо не и на сградата?

Самото пространство е проектирано така, че да се обрарува своеобразен кампус. В новата централа трябва да помести близо 14 хил. служители. Затова трите основни сгради са концентрирани по ъглите на парцела, като се създава усещане за стражеви кули. Целият комплекс  се разположи на площ от 390 хил. кв.м, побирайки в рамките си администрацията на „Телефоника“, ресторанти, служебна клиника и спортни съоръжения. Всички те са „вплетени“ ефективно между работните площи.

Уникалното на сградата според архитектите е специалния стъклопакет, който е проектиран специално за този проект. Другото интересно нещо е просторният покрив, който има за цел едновременно да предпазва кампуса от слънчевиоте лъчи, но и да акумулира енергията от тях. Самата концепция на дизайна предполага силната архитектурна обособеност на пространсвените обеми в проекта да отговарят и на просперитета на самата компания.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…