Skip to main content
search

След четири години строителство, проектираната от ОМА сграда на водния фронт на Копенхаген, се очаква да стане обект на международен интерес от страна на архитекти и урбанисти, както и от любители на архитектурата. Центърът „BLOX ще стане пространство за разработване и обсъждане на решения с градската среда. Сградата ще включва датския архитектурен център, мястото за дебати на страната относно архитектурни, дизайнерски и урбанистични въпроси, а принадлежащия към нея BLOXHUB ще бъде инкубатор за иновации, които събира различни компании, организации и проучватели.

Първият обект в Дания на световно известното студио бива описан като

„ … линеарен израз на принципите на датския модернизъм: монументалност, простота и изтънченост“

Той е проектиран от Елен ван Луун и включва нови публични пространства, пристанищна променада, мостове, кафене-ресторант с тераса до канала, фитнес център, апартаменти и детска площадка, предназначена за посетители от всякакви възрасти. Разпределението е организирано като вертикална линия, съдържаща се в серия от правоъгълни обеми.

Image: Rasmus Hjortshøj – COAST

Комплексът е построен и финансиран от датската филантропска организация „Realdania“. На фокус в него е датският архитектурен център, заемащ централното пространство. Той ще е домакин на изложби, турове, събития, дизайнерско студио, кафене, зали за конференции и обучения. В него всеки ще бъде стимулиран да участва в проучването и изследването на перспективите на архитектурата в това как тя може да подобри качеството на живота на хората.

Основната амбиция на организацията е да вдъхнови датчаните и международните посетители да изживеят архитектурата в мащаб 1:1 чрез града. Центърът ще бъде открит с изложбата „Welcome home“ (букв. „Добре дошли у дома“), която ще представи различните перспективи над датските жилища и ще постави под въпрос съвременния ни начин на обитаване.

Същевременно „BLOXHUB“ ще бъде инкубатор за иновация, който цели да намери решения за по-добри градове. Организацията е основана на принципа, че предизвикателствата на глобалната урбанизация и климатичните проблеми изискват колективен подход в технологиите, архитектурата, дизайна, конструкциите и проучванията. Според директора й, Торбен Клитгаард, свързването им с дигитализацията ще отключи пълния потенциал на градовете като места, в които хората наистина искат да живеят.

BLOX“ ще отвори врати на 6 май 2018 г. със събития в новата сграда и извън нея.

Защо такива пространства са необходими?

У нас осъществяването на един такъв проект изглежда като далечна и едвам постижима мечта. Свидетели сме на това, че хората масово не се интересуват от средата, която ги обгражда и която ежедневно обитават. Те остават слепи за злободневието, в което лошия дизайн и липсата на култура относно средата обръщат живота им. Често се провеждат събития, дискусии и работилници, в които се обсъждат и се търсят решения за проблемите на градската среда в България. Но те често остават само за тесните специалисти, просто защото няма платформа и място, което да позволява на широката публика да се докосне до архитектурата без да се страхува и да я приеме като част от живота си. Това, за щастие, се променя бавно, но положително.

Image: Rasmus Hjortshøj – COAST

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu