Skip to main content
search

В днешно време се отделя все повече внимание на екологичните проблеми, които застрашават нормалното съществуване на човечеството. Глобалното затопляне е един от главните екологични проблеми, с които трябва да се справим. Принос за глобалното затопляне имат както природата със своите вулканични изригвания, изветряване на варовикови скали, така и човечеството. Като най-голям причинител на глобалното затопляне се считат парниковите газове като въглеродния диоксид. Тези газове действат косвено, задържайки слънчевата топлина в земната атмосфера.

Съществуват и множество процеси причинени от човека, които директно нагряват околната среда. Скритите източници на директно глобално затопляне са малки по своя индивидуален обем повтарящи се процеси на топлоотделяне, които се извършват в достатъчно големи количествени обеми, за да предизвикат затопляне в планетарен мащаб.

Строителната индустрия също допринася с големи количества към затоплянето на земното кълбо. Градовете, селищата и всички урбанизирани райони имат роля в приноса на строителната индустрия към глобалното затопляне.

Слънчевата топлина, която се поема и от пътищата и сградите, води до повишаване на температурите на даден район. Асфалтът по пътищата задържа голяма част от слънчевата енергия, заради своя черен цвят, която енергия се разпределя в околностите, обкръжаващи пътя. През топлите сезони пътищата достигат температури над 40 градуса по Целзий. Такава топлина оказва неблагоприятно влияние върху околната среда, като повишават нейната температура. Също така, високата температура на пътищата помага за по-лесно деформиране на пътната настилка, което може да доведе до редица негативни последици от най-различен характер.

Американската компания GuardTop предлага решение за понижаване на температурата, която асфалта поема, чрез повърхностно покритие на пътните платна.Покритието е с по-светъл сиво-бял цвят, което отразява слънчевата светлина, помагайки за запазване на по-ниска температура върху асфалта, следователно и всички обекти в близост.

Лос Анджелис е един от първите градове в Калифорния, използвали решението на GuardTop. Водени от идеята за по-голям физически комфорт в града, защитници на природата и околната среда смятат, че дори и малък спад на температурата на повърхността ще помогне за понижаване на използващата се енергия и смекчаване на здравословни рискове, асоциирани с екстремните температури.

Джеф Люзар – вицепрезидент на GuardTop, демонстрира ефекта от пътната облицовка като полага 1 слой, от нужните 2, върху улица в Лос Анджелис. Температурата на улиците в града е 40-42 градуса, а само след нанасянето на 1 слой от боята, температурата спада до 37 градуса.

Въпреки ефектите от настилката, проблеми от трафика по пътя може да нарушат ефективността на покритието. Въпреки това, температурната разлика от 4-5 градуса представя едно стабилно решение в борбата с глобалното затопляне. В градски среди и извън тях, може да се използва като ефективна стратегия за понижаване на температурите из цялото земно кълбо.

Снимки: © GuardTop

Остави коментар

Close Menu