Вчера, на 16-ти май, по покана на Campfire, в София пристигна световноизвестната блогърка Беа Джонсън. В уютната обстановка на Betahaus тя ни представи решения по една от най-актуалните теми у нас и по света – „Как да произвеждаме по-малко отпадъци?“. Една лекция, което ни учи как да се справяме с тоновете ненужни вещи, за да намалим вредата върху околните и себе си.

В началото на годината проблемът с отпадъците в страната ни достигна критични стойности – в Пазарджик беше обявено едноседмично положение, а 113 депа бяха затворени след санкция от Брюксел. Като решение на проблема, през юни 2017г. окончателно се прие решението за изграждане на инсинератор, инсталация за горене на преработен битов отпадък на стойност 260млн. лв, въпреки световната политика за рециклиране. Сдружението „За Земята“, част от движението „Нулеви отпадъци”, изявиха съмнения по яснотата на проекта. По време на лекцията те споделиха, че са поискали документацията – анализи и ползи, а след като тя им е отказана от Столична община са завели и спечелили на първа инстанция дело. Ответната страна е подала жалба, а заседанието е насрочено за октомври 2019г. За Земята организират кампания за осведомяване на гражданите за изграждането на съоръжението и възможното увеличаването на „видимия“ въздух на София.

Снимка ©https://www.facebook.com

След представянето на сдружението, Биляна Бъзовска, организатор в магазини „Зоя“, благодари за възможността да е част от тази инициатива и призова хората да рециклират и да се хранят здравословно. Йоан Колев и Илияна Стоилова ни представиха първото морско предизвикателство WIND2WIN. Каузата му е да привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването с пластмаса на моретата чрез скоростно преминаване по вода на източната ни граница.

Организаторите ни призоваха „Да консумираме осъзнато, за да опазим моретата“.

WIND2WIN (Снимка: ©http://wind2win.com/events/#.Wv1nnIiFNPY)

Основателят на „Campfire” представи дейността на организацията. Той сподели, че причината  да се включи в движението „Нулеви отпадъци” е хората да се фокусират върху проблема, а не върху последствията.

„Да заразим всички с тази енергия, за да се замислят!“- каза той.

Лекторката Бея Джонсън ни запозна публиката с причината за сегашния ѝ начин на живот, описващ се в един буркан боклук за цяла година. Едно преместване кара нея и цялото ѝ семейство  да осъзнаят, че 80% от нещата, които складират са им ненужни.

„Да живеем с по-малко ни дава възможността да живеем повече“ – един от акцентите в презентацията.

Лекторката сподели, че в началото не са съществували книги и наръчници как да произвеждат по-малко боклук. Те са се научавали с много опити и грешки. След натрупания опит Бея Джонсън сподели основната концепция за „Нулеви отпадъци“ – 5R – отричане, намаляване, повторна употреба, рециклиране и компостиране. Първата стъпка е да се откажем от нещата, които не са ни нужни.  Когато приемеш вещите в дома си, те не само заемат пространство, но и стават част от проблема с отпадъците.

Домът на Беа Джонсън (Снимка: ©http://www.genoeg.nl)

Втората стъпка е намаляване. Пример за ненужните вещи е, че повечето хора носят едва 20% от дрехите в гардеробите си. Останалите влизат в графата – „Ако..“ – „Ако отида на интервю, ако модата се върне, ако отслабна с още два килограма“. Лекторката споделя, че тя и цялото ѝ семейство имат само дрехите, които са им нужни, а те се побират в куфар. Предимството е винаги да може да вземеш целия си багаж със себе си. След намаляването е повторната употреба. В тази стъпка се премахват всички предмети за еднократна употреба и се заменят с такива за многократна – буркани, чанти и други. Само нещата, които не могат да се премахнат, намалят, използват повторно се рециклират.

„50% от стойността на храната е опаковката ѝ“

Последната стъпка от концепцията на „Нулеви отпадъци“ е компостирането. След това лекторката представи три основни съвета:

  1. Прочетете книгата „Zero Waste Home”
  2. Запознайте се със съветите на www.zerowastehome.com – форум, магазин и онлайн депа за различни материали.
  3. Купуването е даване на глас за нещо! Помислете за какво гласувате!
Снимка ©https://www.facebook.com

„Това е концепция как животът ти да e базиран на преживявания, а не на вещи!“

Срещата завърши с примери от различни градове, които са променили начина си на живот, и с въпроси от публиката.

Лекторката благодари за поканата на организаторите и за големия интерес към събитието и призова повече хора да се замислят за начина си на живот.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Траяна Цветкова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ново начало – Академия Лидерите Сезон 3

Мечтали ли сте си да бъдете в стая с млади, амбициозни, уверени специалисти? На 9 октомври…