Skip to main content
search

На 25-ти ноември се проведе представяне на мобилното приложение iHELP пред участниците от „Академия Лидерите“. Основната идея зад апликацията е да създава мрежа за взаимопомощ и да обединява семейства, приятели, доброволци и професионални спасители в случай на спешна помощ. Основателят на iHELP Bulgaria Христо Христов разясни на участниците статистики относно нуждата от такъв вид долекарска помощ и ползите от приложението iHELP. Оказва се, че 42% от линейките в България пристигат след двадесетата минута, при човек със спряло сърце и дишане, след 3-тата минута започват да умират мозъчните клетки, а до 7-8 минути той е починал. Живеем в напрегнат свят, в който никой не е застрахован, а регистрацията в приложението дава възможност на използващите го да освен да алармират 112, да създадат списък със спешни контакти, които да бъдат лесно и бързо уведомени, ако е възникнала спешна ситуация, но също така и възможността да се алармират спасители доброволци в близост до нуждаещия се от помощ и по този начин да се намали времето до оказване на първа помощ.

Идеята й не е да изключи ресурса на Бърза помощ, а точно обратното да работи и да помага докато тя пристигне. Какво по-добро от това да знаеш, че винаги в радиус от 500 метра, се намира човек, който може да спаси живота ти. Всички доброволци могат да бъдат обучени на основните процедури при реанимация и да станат част от спасителите на iHELP. Обучението на участниците беше проведено под кампанията „ПАЗИТЕЛИ НА СЪРЦА. МИСИЯ СОФИЯ“, чиято цел е в рамките на 12 месеца да бъдат подготвени за оказване на първа помощ 5000 души на територията на град София. Обучителят беше д-р Димитър Шандурков, който работи в ЦСМП (Център за спешна медицинска помощ) София област, специализирал е спешна медицина и е дългогодишен лектор към БЧК. Резултатът беше успешното усвояване на теоретични познания и практически умения как да бъде реагирано при спешен случай на човек без дихателна дейност и сърдечен пулс. Преди всичко е важно да бъде преодоляно чувството на страх от отзоваване в ситуация, в която трябва да бъде спасен човек и от която зависи неговият живот. Част от задачите бяха да се направи сърдечен масаж на специално предназначени кукли, които сигнализират при неправилни действия. Всички усъвършенстваха подходящата стойка и начин, за да бъдат полезни при бъдещ инцидент. Имаше много въпроси от страна на участниците в Академия Лидерите, както и предизвикателства към присъствалите.

За да научите повече за кампанията или за самото приложение и как работи последвайте линковете на ПАЗИТЕЛИ НА СЪРЦА и iHELP.

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu