PERI– компанията

Световен лидер и задаващ тренда в производството и доставката на кофраж и скеле в света, с годишни приходи от над 1.3 млд. евро. Основана през 1969, с  централа  производство във Вайсенхорн – Германия, PERI притежава повече от 60 дъщерни дружества, 120 логистични центъра и над 150 инженерни офиса по цял свят.

С дългогодишния опит и успех в бранша, придобит от множество мащабни и многообразни проекти, качеството при нас не е само обещание, а ангажираност.

PERI смело стои зад  произхода си „MADE IN GERMANY”, защото 95%  от продукцията на компанията се произвежда в Германия.

Очаквания от клиента

Мостовото съоръжение в Габрово на км 11+800, което е част от третия етап на обходния път на Габрово, е значим за PERI България обект, заради метода, по който се изпълнява – конзолно бетониране.

Строителят на обекта,  Пътни Строежи Велико Търново, постави към нас условия за бързо, технологично и безопасно изпълнение. Всяко решение по проекта, към което подходихме, бе предварително съгласувано с клиента, защото искаме той да е максимално сигурен, че неговата визия и нашите решения ще бъдат реализирани по най-лесния и безопасен начин.

Решение

Носещите стоманобетони стълбове достигат височина до 50 m, чуковите глави на стълбовете са с размери 9,0 m височина, 8,0 m дължина и 11,20 m ширина,а пътния участък на съоръжението  е с обща дължина от 475 m.

Инженерният екип на PERI разработи решение за изпълнение на високите стълбове на моста с катерещи платформи CB 160 и CB 240 с интегриран вертикален кофраж VARIO GT. С това се постигна оптимизация на времето за подготовка и изпълнение на тактовете, редуцирано време за използване на крана и сигурност за работниците при работа на височина.За изпълнението на т.н. „чукова глава“  използвахме многофункционална система VARIOKIT, вертикален кофраж TRIO 330 и олекотени подпорни кули MULTIPROP.

За изпълнение на армировъчните работи PERI разработи армировъчно скеле PERI UP ROSETT, което да стъпва на работните платформи, да се поставя и премахва с кран без разглобяване. От същата система са предвидени олекотени стълбищни кули във вътрешността или периферията на стълбовете, за сигурен и безопасен достъп.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от v.dimova
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Броени дни остават до финала на “ФАСАДА НА СЕЗОНА – ЛЯТО 2017”

Финалът на етапа наближава и при нашите фасади става все по-горещо.След няколко дни ще обя…