Skip to main content
search

Създаването на лого за Олимпийските игри е много трудна и отговорна задача, за тазгодишните летни игри в Рио де Жанейро графичният дизайн на логото е поверен на Фред Джели. Бразилският графичен дизайнер разработва първото триизмерно олимпийско лого, което пресъздава три фигури, които се държат за ръце и допират крака. Комлексността на логото се явява основен проблем при създаването му, тъй като трябва да бъде лесно разпознаваемо, но да може да бъде разположено навсякъде в града, да бъде лесно идентифицирано и запомнено от всеки един човек.

Фирмата на Джели, основана от него през 1988 година, се конкурира с други 139 предложения за лого на игрите в Рио. В заданието на конкурса са посочени дванадесет критерия, които логото трябва да покрие, сред които да е повлияно от местната култура, да бъде универсално за целия свят, да стои толкова добре поставено върху билборд, колкото и във вестник. Когато разбира през септември 2009 година, че е спечелил конкурса, Джели формира малък екип, който да работи върху логото през следващите четири месеца. Екипът работи в изолирана стая, достъпът до която е ограничен и без интернет връзка на разположение.

Създават повече от 50 вариации на логото, но само един дизайн отговаря на всички 12 критерия. Логото може да бъде пресъздадено като дигитален модел, където трите фигури се въртят, както и да бъде осъществено като истиснки триизмерен модел. Вдъхновено е от планините на Рио де Жанейро.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu