Skip to main content
search

Лятото ни посреща не с очакваните слънце и топли дни, а с проливни дъждове. Пороите нанесоха огромни щети в части от Япония. Броят на жертвите расте – по последни данни наводненията са отнели живота на 81 души. Положението у нас е далеч от критично, но синоптиците предупреждават, че валежите няма да спрат. Вчера, на 8-ми, е установено преливане на един от язовирите в землището на с. Ракита. От пресцентъра на МВР съобщават, че са в готовност за бърза реакция, но не бива да забравяме наводненията във Варна от началото на юни и метрото под вода в столицата.

Метростанция след проливни дъждове, София (Снимка: ©https://www.monitor.bg)

Проливните дъждове доведоха до риск от срутване на язовирната стена Hidroituango Dam в Колумбия. Извънредната ситуация продължава от началото на април, а много от специалистите са скептични за завършването ѝ.

Проектът

Язовирната стена, наричана още  Ituango или Pescadero-Ituango, се намира на река Каука, близо до Ituango, Колумбия. Предварителните проучвания за изграждането ѝ започват през 1983г., но поради икономическата криза са прекъснати. Строителството започва през септември 2011г., а се очакваше да бъде завършена и пусната в експлоатация в края на 2018г. Разработването на проекта е спечелено от EPM Ituango, консорциум от Empresas Publicas de Medellin, а общата цена, преди аварията, възлизаше на стойност 2,8 млрд. щатски долара.

По време на изграждането (Снимка: ©https://en.wikipedia.org)

Язовирната стена е с проектна височина 225м, с обем 19 млн м3. Основната цел на изграждането на съоръжението е неговата електроцентрала с мощност от 2456 мегавата. При оперативна дейност тя ще генерира 17% от търсеното количество на електроенергия в Колумбия, но критиците поставят под съмнение необходимостта от нея. Някои от тях смятат, че проекта е направен без адекватни геоложки проучвания.

Бъдещето на Hidroituango Dam е неизвестно, а дали цената няма да е твърде висока?

Аварията

За изграждането на съоръжението са построени  три тунела, за да се отклони реката от строителната площадка. Два от тях са запечатани по време на строителството. Обилните валежи предизвикват три свлачища в периода 28-ми април – 7-ми май, които блокираха тунела и доведоха до запълването на резервоара. Инженерите, които работят по изграждането на съоръжението, са направили опит за отварянето на запушените тунели чрез взривове, но това се е оказало невъзможно. На 10-ти май  водата в резервоара достига критично ниво, затова започва изпускане през преливниците. Два дни по-късно един от запечатаните тунели се отваря и предизвиква потоп по склона.

(Снимка: ©https://www.theguardian.com)

Това налага издаването на заповедта за евакуация за осем общини, общо 120 000 души. На 16-ти май, поради натрупване на наноси в част от електроцентралата, се разрушава част от машинното отделение и се обявява бедствено положение за един от най-големите хидроелектрически проекти в Колумбия.

Бъдещето на язовирната стена

Експерти твърдят, че основната причина за бедствието са свлачищата по склоновете на  Hidroituango Dam. На 4-ти юни геолози, наблюдавали стената, определят скоростта на движение на земните маса и споделят с медиите становището, че е само 6mm на час. Други експерти твърдят, че се наблюдават нарастващи пукнатини, ясен символ за бъдещи свлачищни процеси. Опасността продължава да се следи отблизо. Но това бедствие ни кара да се запитаме дали методите за анализ при изграждането на толкова мащабни съоръжения са достатъчно добри? Колко всъщност знаем за свлачищата и как може да се предпазим от евентуалната разруха на една толкова чакана язовирна стена?

Дъждовете продължават, а ние готови ли сме за тях?

 

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu