Skip to main content
search

В заключение към съдебно дело, американски съдия отсъжда, че нюйоркският инвеститор Гералд Волкоф трябва да плати 6.75 милиона щатски долара на група графити артисти. Той трябва да ги компенсира за това, че е пребоядисал сградата си и е заличил техните работи без предупреждение през 2013 г.

Става въпрос за сградата 5Pointz в Лонг Айлънд Сити, която се е считала за център на изкуството. През 90-те години на XX-ти век в нея са започнали да се отдават под наем пространства за студиа на артистите, била е и изрисувана, с което е станала световно известна. Самата постройка датира от края на XIX-ти век с първоначална функция като фабрика, а новото й име 5Pointz (букв. „5 точки“) е препратка към петте района на Ню Йорк. Рисунките са били предимно върху фасадите, докато в интериора са се помещавали студиата на около 200 артисти.

В решение от 12-ти февруари, съдията Фредерик Блок отсъжда по 150 000 долара за всяка от 45-те творби. Според Джонатан Коен, предишния директор на студиата, решението ще промени възприятието на тази форма изкуство за поколения напред. Самият Блок използва сурови думи за действията на Волкоф, казвайки, че ако не е било „нахалството“ му, тези обезщетения е нямало да бъдат необходими. Ако той е бил изчакал разрешенията за разрушаване в необходимите 10 месеца, съдът е нямало да реши, че той го е направил съзнателно. Според него, сградата е била и туристическа атракция и това време е щяло да бъде необходимо на общността да каже на сградата и изкуството й „сбогом“ по свой начин.

Артистите са подали иск на базата на американския Акт за правата на артистите на визуалните изкуства. Случаят е бил следен внимателно както от техни колеги, така и от експерти по авторско право и инвеститори, защото изключително рядко такива случаи да стигат до съдебен процес. Съдът защитава творби с вече признат статут, но дори и експерти смятат, че това определение е неясно и дава възможности за широки интерпретации. В случая обаче, съдията е бил убеден, че става въпрос за затриване на изкуство с историческо значение. Експертът по изкуства Рене Вара, който е давал показания в полза на артистите смята, че решението е значително, защото с него се признава, че артистите могат да бъдат самоуки или академично обучени. Според адвокатът на ищците Ерик Баум:

„Решението на съда е победа не само за артистите в този случай, а за артистите в цялата страна.“

Този случаи дава много отправни точки за мислене – кое улично изкуство може да бъде считано за изкуство и защитавано като такова? Често графитите се смятат за актове на вандализъм, тъй като изрисуването на сгради де факто е нарушаване на авторското право на архитекта, чиято творба се използва като платно, без да се отчита неговия принос. Чие право в случая бива нарушено? Това са въпроси, които тепърва предстои да се изясняват.

Още по темата за уличното изкуство можете да прочетете в тази статия.

 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu