Skip to main content
search

На 26-ти април Академия Лидерите отбеляза традиционната си сряда вечер в един малко по-различен вариант. Вратите на събитието бяха отворени за всички, които проявяват  интерес към развитие в строителната сфера. Гости на събитието бяха представители на компании, участници в Академия Лидерите, както и партньорите й от „Copycom“ България, които предоставят рекламни материали за събитията на Академията. Лекторът арх.Петър Диков представи темата „Диверсификация на професионалното съзнание“.

Под надслов „Сам определяш бъдещето си – бъди активен и се подготви за Сезон 2“ създателите на Академия Лидерите Александър Маринчев и Христо Христов приветстваха многобройните гости. Те разказаха как се е родила идеята за обучителен формат, който да е от полза на студентите. Усещайки какво им липсва в университета, те отварят темата за разширяване на мирогледа към това какъв можеш да бъдеш след завършване на висшето си образование.

Основното предимство, което дава Академия Лидерите, е не само възможност за работа. Представителите на 16-те водещи компании в сектора, които са лектори на събитието, означават възможности за партньорство и ценни контакти. От друга страна, студентите работят заедно, опознавайки бъдещите си колеги в сферата.

Гостът на Академията арх.Петър Диков започна презентацията си с кратко представяне на това, с което се занимава в момента. „Институт за градско планиране“, който е само на една година, със създаването си печели конкурс. Арх. Диков продължи темата с разказ за личната си история и богат опит – в градоустройството, в архитектурното проектиране, както и административен 10-годишен период.

„НИЩО НЕ Е РЕШЕНО И НЕПРОМЕНЯЕМО. ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ВАС.“

Той сподели, че животът не ни дава да избираме от менюто, а сами да си съставим такова. „Диверсификацията“ се крие именно в това – да бъдем гъвкави в условията на динамично променящото се общество и винаги да намираме мястото си на трудовия пазар.

Арх.Диков разказа какво се е променило в строителния сектор и като външен фактор. „Освен че създават работа, новите технологии и отнемат работа.“ Преминаването от рапидограф към компютър изменя пазара и изхвърля тези, които не се нагаждат според него.

„ГРЕШНИЯТ ИЗБОР НОСИ МНОГО РАЗОЧАРОВАНИЯ В БЪДЕЩЕ.“

Затова е много важно всеки да определи внимателно собствения си потенциал. Можем да разделим личните качества в две големи групи – изпълнител или водач. „Перфектният изпълнител е много по-ценен от изкуствения водач.“ – каза арх.Петър Диков. По тази причина е много важно да знаем къде се намираме – не всеки е роден да бъде лидер, но не е и необходимо.

РАЗМИНАВАНЕТО МЕЖДУ СОБСТВЕНИТЕ КАЧЕСТВА И САМООЦЕНКАТА ВОДИ ДО ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ В РАЗВИТИЕТО.

Интересна част от презентацията бяха и съветите на арх.Диков относно мерките, които се предприемат в състояние на криза. Важно е да умееш да реагираш на промените на пазара. Мотивацията и демотивацията са основният двигател в развитието – те са напълно в човешката природа. Мързелът се оказва най-естественото състояние на човека, но финансовата принуда ни кара да излезем от него. Живот, изградил се на базата на инерция, може лесно да се избегне с оръжието на по-добра информираност. А в един момент се оказва, че колкото повече знаеш, толкова повече осъзнаваш,че има още много, което не знаеш.

Традиционният казус този път беше свързан с преодоляване на момент на криза в сферата на работа на екипа. Чрез конкретно избрана фирма и прецизни решения, студентите на Акадамия Лидерите ще се опитат да се справят със сложната задача. Очакваме с нетърпение техните презентации следващата седмица!

След кратка почивка лекцията продължи със задаване на въпроси от публиката и разясняване на казуса. Арх.Петър Диков сподели, че що се отнася до работата на архитекта, изключително важно е да се участва в конкурси. От една страна, така виждаш къде се намираш сред конкуренцията, а от друга имаш свобода да се изявиш.

Вечерта на презентациите започна с отзиви от срещата с арх.Петър Диков. След това отборите представиха решенията си по казуса „Как да се справим в състояние на криза?“. Първите два отбора се представиха отделно и в последствие обявиха, че тяхното излизане от ситуацията е сливане на двете фирми. Следващите отбори представиха разнообразни стратегии на база намаляване на екипа, аутсорсинг, развиване в нови сектори и др. Белият отбор твърдеше, че кризата ще отмине рано или късно, но тяхна цел е да задържат позицията си през това време. Оранжевият отбор предложи съвсем различен подход – нелогичното на пръв поглед разширяване на дейността може би има своите разумни доводи.

Гости на срещата бяха арх.Мая Йовчева и арх.Христо Пенчев от „ПроАрх“. Общият им коментар беше, че презентаторите са се справили добре и успяват да държат интереса на публиката. Като съвет те отбелязаха, че е добре всички участници от отбора да презентират.

Арх.Петър Диков отправи конкретни въпроси към участниците. Той обърна внимание, че е изключително важно да назовават нещата с правилните имена и че на моменти е усетил, че не са съвсем наясно с терминологията. Арх.Диков поздрави студентите на Академия Лидерите за разнообразните решения на казуса. Той сподели, че е очаквал да чуе повече за аспектите цена и качество, които определят мястото на фирмата на пазара. В допълнение, квалификацията и преквалификацията също трябва да бъдат основно звено при опит за справяне с криза. Строителният сектор страда силно по време на криза и бавно се възстановява; той е инертен. „Падовете и изкачванията са все по-динамични.“ 

Арх.Петър Диков завърши срещата с думите: „Надявам се, че е било полезно за вас!“

Животът е непредвидим и може да ви поднесе редица изненади и промени. Бъдете готови да се нагаждате според тях, но стриктно следвайте поставените си цели. Определете ясно приоритетите си и стъпка по стъпка се доближавайте към мястото, където искате да бъдете. Може би е лесно да се оставите по течението. Но докъде води това? А ако амбицията и смелостта ви достигат, днес можете да работите нещо, което не ви е съвсем по вкуса, но междувременно да се доближавате до мечтаната цел. Да, съвсем възможно е! Осмелете се да мечтаете!

Академия Лидерите очаква своите нови попълнения за Сезон 2! Следете https://akademialiderite.com/ и https://www.facebook.com/akademialiderite/  за повече информация.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu