Едва ли има строителна задача, която да не може да се реализира като пасивна къща: в Люнен, Германия,  беше открит един от първите закрити басейни, които отговарят на тези амбициозни енергийни стандарти. Проектът е на немското архитектурно бюро von nps tschoban voss architekten.
В Германия има около 3500 плувни басейна и повечето от тях са сериозни енергийни консуматори. Следователно не е необяснимо, че всички участници по проектирането и изграждането подчертават ролята му на пионер и пътеводна светлина в „жанра” в посока към по-екологично и енергоефективно строителство.
Новият басейн заема мястото на два по-стари в неголемия град в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той предлага на посетителите си два 25-метрови спортни басейна, басейн за начинаещи с подвижно дъно и басейн с топла вода.
В бъдеще „Люненбад” ще консумира 50% по-малко енергия, отколкото обикновено съоръжение от неговия порядък, с което ще се спестяват приблизително по € 193 000 енергийни разходи на година. Начинанието е субсидирано от Германската федерална фондация по околната среда със € 125 000.
Основната концепция е разработена от асоциацията на плувните басейни и спа комплексите в Люнен в сътрудничество с Института за пасивни сгради (Дармщад). Акцентът пада върху подобрения във външния изолационен пласт (ограничаване на стойността на U, коефициента на топлопроводимост, до 0,12 W/m²K за стени, подове и тавани) и трислойно остъкляване с U=0,7 W/m²K. Това ще редуцира топлинните загуби и ще позволява по-висока влажност на въздуха.  А тези две условия са ключови за спестяването на значителни количества енергия. С оптимална изолация влажността може да бъде по-висока, без да се стига до конденз по фасадите. С това ще се осигури и по-добра хигиена в сградите, което е от особено значение предвид функцията им.
„Люненбад” не е изцяло нов комплекс: на територията му се е намирала общинска топлоелектроцентрала (построена през 1968 г.), която вече не е необходима. Тя също е изолирана по стандарта на пасивните сгради и сега приютява един от двата големи басейна.
Отоплението на сградите се осигурява от работеща с биогаз локална централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия (КПТЕ). За да се увеличи енергийната ефективност, отделената от работата на КПТЕ топлина се използва за поддържане на необходимата температура в басейните (чрез т.нар. кондензационна технология). За да се гарантира непрекъснатото доставяне на топлинна енергия, както и за да се отговори на нуждите в експлоатационно най-натоварените часове, комплексът е свързан и с градската топлоцентрала. Освен това фотоволтаични системи по фасадите с максимална мощност 110 kWh осигуряват част от необходимата електрическа енергия.
Източник:  http://www.detail.de/

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…