Историческата сграда на Първата национална банка в Орегон, САЩ се превърна в работно пространство на млада софтуерна компания. Новият проект въплъщава в себе си всички текущи тенденции, променящи коренно начина, по който функционират съвременните офис сгради. Модерният подход към новите пространства контрастира на внушителния класически интериор на сгадата.

Банката е построена през 1916 г. в стила на традиционния за правителствените сгради в Америка неокласицизъм и е част от листата на културните недвижими ценности в страната. Стройни класически колони, каменна облицовка и масивен триъгълен фронтон формират стоическия екстериор на сградата.  В града тя е известна с названието „мраморния храм” и е символ на сигурността и местната идентичност.

Новият проект е дело на ZGF Architects с е създаден за софтуерната компания Expencify. Основана през 2008 г., тя вече има няколко филиала в градове като Сан Франциско и Лондон. В дизайна на интериора архитектурното студио цели да отрази разбирането на компанията за работа среда. Тя носи името „choose-your-own-adventure“, което в превод означава „избери своето лично предизвикателство”.

Концепцията се състои в това да даде на служителите свободата сами да избират пространството, в което да работят.

Този похват препраща и към ранните години на компанията, когато създателите ѝ са нямали собствен офис и са работели в разнообразни заведения и кафенета. Изпълнението на идеята е трябвало да бъде съобразено и с факта, че компанията не притежава, а само взема под наем сградата, която е културна ценност. Поради тази причина трябва всички нейни характеристики да бъдат запазени, а промените – възобновяеми. В резултат на тези предпоставки дизайнерите проектират отворено, динамично пространство, което „прелива“  спомена за миналото с модерни елементи.

Интериорът е формиран около просторен, осветен атриум, оформен от извисяващи се класически колони. Чистите бели повърхности са акцентирани от арт деко декорация. Тези елементи вдъхновяват дизайнерите да създадат пространство, напомнящо на „Гранд Сентръл Стейшън” в Ню Йорк или препращащо работещите в сцена от „Великият Гетсби”.

Подходът към проекта е в обширното атриумно пространство да бъдат поместени поредица от стълбища, които свързват различните нива в сградата. Някои от тях вече съществуват, а други са част от предложението на архитектите. Едната двойка стълби е фланкирана от две плаващи „кутии”, в които са поместени конферентните зали. Пропорцията им е съобразена с характеристиките на съществуващото пространство и е в хармония с него.

Над „кутиите” са разположени отворени офис площи. В едно от тях са поместени люлеещи се кресла, в които служителите могат да се излегнат, докато работят. Атриумът е заобиколен от множество пространства, разпределени на две нива и мецанин. На основния етаж се намират всекидневна и кухненски бокс. Акцентът на отворената работна площ е 12-метрова маса. Мецанинът разполага със зала за съвещания и салон, до които се стига чрез поредица от скрити врати.

Третият етаж осигурява по-интимно усещане. Там са разположени дървени къщички, вдъхновени от скандинавските строителни техники. Те осигуряват лични и общи части, където работещите могат да се отделят от останалите и да провеждат срещи в по-тесен кръг или лични разговори.

Служителите на Expensify вече населяват офиса и го приемат като свой дом.

Те използват всички пространства и постоянно сменят мястото си на работа в зависимост от промяната в настроението, необходимите условия за извършване на определена задача или просто за получаване на ново вдъхновение. Архитектурното бюро ZGF Architects скоро разработи и проект за превръщането на бивш самолетен хангар в Лос Анджелис в отворено офис пространство за Гугъл. В техните проекти можем да проследим всички съвременни тенденции в дизайна на работната среда и умелия начин, по който комбинират тях със съществуващите елементи.

Офисите са едни от най-бързо функционално развиващи се сгради в архитектурата в момента. Скоростната промяна на теченията в бизнеса, многобройните технологични стартъпи и възприемането на човека като най-ценния ресурс на една компания драстично промени подхода към пространствата, в които хората прилагат и развиват техните умения.

Снимки: © Garrett Rowland.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Детски рисунки по YTONG с Ксела България
Добрич посреща новата учебна година

Новата учебна година в България току-що започна. Тя бе посрещната с детски усмивки, трепет…