Утрехт, Холандия

Разгъната площ: 51 890 м2. Клиент: Строителна агенция към холанското правителство.
Цена: 76.975 милиона евро. Съвместен проект на: Кристаан де Улф, Ървин Фрайкин, Йост Хейнис

Този голям проект за холандското Министерство на благоустройството в областта Уестрейвън, Утрехт, включва както ново строителство, така и използването на съществуваща многоетажна кула. Проектът включва офиси, конферентни зали, център за комуникации и „Футуристичен център“ за Министерството на благоустройството.

Високото здание било струтено до основи и напълно подновено.

Архитектите добавили четириетажни крила на офис сградата по канала Амстердам-Рейн, а градините във вътрешността им служат за място за срещи между офис блоковете.

Било отделено голямо внимание на уеднаквяването на по-старата структура с новата както в естетически, така и във функционален аспект. Приоритет на клиента и на архитектите било да се постигне максимална издържливост на този проект.

Използвана е прозрачна архитектура, за да се увеличи възможно най-много слънчевата светлина и да се намали изкуственото осветление през деня. „Биодинамичната“ система за осветление автоматично регулира изкуствената светлина, за да се намали потреблението на електричество. Естествена вентилационна система и подземна система за съхранение на топлинна енергия още повече намаляват разходите за климатизация. Втори повърхностен слой от ПТФЕ (Тефлоново) покритие бил използван на три от страните на високата сграда, което увеличило издържливостта й на въздействието на ветровете и слънцето.Този голям комплекс за холандското правителство очевидно е проектиран, за да бъде за пример в страната, и архитектите определено са изпълнили това изискване, като са прибавили към качествената архитектура една доста устойчива дизайнерска стратегия.

Комплексът „Уестрейвън“ демонстрира капацитета на архитектите да правят дори много големи сгради „зелени“, което със сигурност е добър знак за бъдещето.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

YTONG с нова гама блокове за зидане
Ксела България представи новите строителни материали от серията

„КСЕЛА България“ ЕООД като водещ производител на строителни материали непрестанно се стрем…