ЛИТЕКС ТАУЪР е една от трите високи сгради, разположени в административно-търговския комплекс по протежение на бул. „Драган Цанков“, в близост до метростанция „Г.М. Димитров“. Инвеститори на обекта са „Литекс Тауър“ и „Софарма имоти“. Проектът е дело на „Архитектоника студио“ООД, а главен проектант на обекта е арх. Димитър Паскалев.

Проектантският екип е направил подробно проучване на практиката за изграждане на енергоефективни фасади и сгради в Германия, въз основа на което е създадена концепцията за фасадните решения и системата за управление на сградата (BMS). Резултатът е сграда с висока енергийна ефективност, отговаряща на най-високите изисквания за обитаване и експлоатация. Средно през над 80% от времето през деня няма да има нужда от изкуствено осветление. Предвиждат се 37% спестена електроенергия и над 55% по-ниска консумация на енергия за охладителни мощности през топлите сезони.
Литекс Тауър разполага със 7000кв.м. офис площи, 1600кв.м. търговски площи и 120 паркоместа. Има 7 пътнически асансьора, при които е използвана революционна система, осигуряваща минимално време за пътуване и намаляване на консумацията на електроенергия – DSC (destination selection control).
Предимство е експлоатационната гъвкавост на помещенията – възможност за променливо вътрешно делене и разполагане на офисите. Комфортът се постига чрез малка дълбочина на застрояване с максимално дневно осветление, ниски нива на шум през фасадите и добра акустична среда в помещенията. Максималното остъкляване създава визуален комфорт и усещане за простор. Сградата предлага и редица удобства: ресторант, кафетерия, детски кът, медицински център, банков салон, магазини и услуги.
Трите сгради от комплекса са разположени върху широкоплощно, двуетажно тяло, чийто покрив с площ от 7000кв.м. е най-големият зелен покрив, който предстои да се реализира в България. Благодарение на него, коефициентите на озеленяване за комплекса са значително над изискуемите. Повишават се и качествата на въздуха. Постига се благоприятен екологичен и емоционален ефект – към озеленената площ гледат повечето от офисите. Зеленият покрив увеличава биоразнообразието в градската среда, спомага за свързване на прашните частици във въздуха и играе ролята на звукова бариера. Изграден е от следните слоеве:
 – Пръст;
 – Филтриращ слой;
 – Геотекстил;
 – Хидроизолация PVC;
 – Бетон за наклон мин. 1,5%;
 – Топлоизолация 12см XPS;
 – Битумна хидроизолация – рулонна;
 – Стоманобетонна плоча;
 Разположени са вакуумни воронки за оттичане на водите, като слоевете обръщат по тях. Всички водосточни тръби са скрити в колони.
Литекс Тауър е най-ниската от трите сгради в комплекса. Има общо 16 етажа, като един е инсталационен.Носещата конструкция е стоманобетонна.
Подовата конструкция е от олекотени ребрести стоманобетонни плочи( с дебелина 12см) и с обратни греди, които остават скрити в повдигнатия под на горните етажи. По този начин, освен че се пести етажна височина, се използва и топлинната инертност на плочата като акумулатор на топлината през денонощието. Преди повдигнатия под се поставя полиуретаново лепило и антибактериален грунд.
В пространството на пода е разположена и цялата инженерна мрежа на офисите, което осигурява тя да елеснодостъпна и трансформируема. Този тип решение осигурява гладък таван, който изисква само шпакловка и латекс, а повдигнатият под се завършва с мокет за всички офисни части.  С гранит е оформен пода на фоайетата и търговските части. Долните етажи са с окачен таван с поликарбонатни панели, над които са разположени инсталациите ( електропроводи, въздухопроводи, противопожарна система, водопроводи). Противопожарната система е със спринклери, тръбите са насочени нагоре. Електроинсталацията се разполага над водопроводните тръби, от съображения за безопасност.
Фасадното решение е обвързано със системите за отопление и осветление в цялостна концепция за енергийна ефективност: последно поколение фасаден концептуален дизайн – адаптивна фасада. Предпочетени са напълнопрозрачни стъкла – airvision, което позволява максималното използване на натурална дневна светлина.
Осигурено е естествено проветряване  (отваряеми прозорци), за да се преодолее дискомфортът на обитателите от затворените и климатизирани помещения.
Използвани са два типа остъклена фасада – елементна и структурна, и вентилируема керамична фасада с окачени керамични плочи.
При елементната фасада се използва панел в завършен вид. Панел-рамка, вътрешни колони и вътрешни ригели. Има част в рамката, която прекъсва топлинния мост (алуминиев профил – антитермомост – алуминиев профил).
Структурната фасада може да „диша”. Има и наличие на канали против конденз. Отваряемите крила, се отварят „ на ножица”. Панелите са закачени за стоманена конзола. Това захващане е възможно при височина до 2,60м. Между панелите няма твърда връзка, а само гумено уплътнение от EPDM (вертикално и хоризонтално), което не може да се отстранява в последствие. Изчислена е минимална необходима ширина на фугата от 2 см, при което панелите няма да се ударят при движение.По този начин всеки елемент работи самостоятелно при земетресение.
Използвана е ситемата тънък дабъл скин, с вградени между двете стъкла автоматизирани ретрооптични слънцезащити от ново поколение, управлявани от централизирана система. Така се постига динамично контролиране и максимално използване на естествената дневна светлина. Щорите работят под ъгъл 15˚(което не пречи на погледа, защото самият той, също е под наклон), а ламелите от които са изградени имат 8 нанослоя . Целта е да се отразява радиацията и да се пропуска само полезна светлина. Външният композит на стъклопакета е единично закалено кристално стъкло. Неговата максималната пропускливост позволява безпрепятственото изхвърляне на отразената от ламелите пряка слънчева светлина, за да не се повишава излишно температурата вътре, но същевременно се пропуска мека и безопасна за интериора дифузна светлина в дълбочина.
Резултатът от изграждането на тази фасада е:
– понижен пренос на лъчиста слънчева енергия през лятото при оптимална светлопропускливост за интериора и използване на естествена дневна светлина в дълбочина, тъй като комфортът от естествената светлина е несравним и здравословен;
– понижена загуба на вътрешната топлинна енергия през зимата в комбинация с ефективно използване на слънчевата лъчиста енергия при гарантиран комфорт;
За месеците Януари и Февруари се предвижда осветлението да работи до 9 часа сутрин и след 16 часа вечер, а през останалото време се разчита изцяло на естественото осветление.
Горното остъкляване е с 5% наклон за оттичане.
Използваната BMS (building management system), е система за управление и контрол, оптимизация и денонощен мониторинг на всички системи и инсталации в сградата (контрол на достъпа, видеонаблюдение, алармени и охранителни системи ). Тази система автоматично управлява и  слънцезащитата.
Изкуственото осветление е решено със стоящи на пода, преместваеми осветителни тела. Те са ергономично проучени и решени така, че да използват максимално ефективно интензитета на светлината. В осветителните тела са вградени колонките на окабеляването. Те са разработка на колектива на „Архитектоника студио“.
Eлектроснабдяването се осигурява от две независими подстанции, има резервен дизелгенератор.
Сградата разполага с централната вакуумна прахопочистваща система, осигуряваща надеждност, безшумност, абсолютна чистота, оздравяване на атмосферата, пълна електробезопасност и икономия на полезна площ.
Друга важна особеност на проекта е децентрализираната инсталация за отопление и климатизация, осигуряваща максимална гъвкавост и намалено потребление.
За повече информация:

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Награда от Ксела България – къща в гр. Лом с нова обвивка
Play for Multipor даде на победителите комфорт и енергийна ефективност

Къщата на сем. Цоневи от гр. Лом е с изцяло ремонтирана фасадна обвивка, след като те спеч…