Жилищната област югозападно от Дъблин се отличава с традиционните си терасирани тухлени къщи. Заградени от гранитни стени, градините в задната част на сградите се простират чак до река Доддер. Една нова жилищна сграда в малка задънена уличка си взаимодейства с тази спокойна атмосфера по уникален начин. Върху проектиран като за дворна къща гранитен цокъл, съвсем дискретно вмъкнал се между гранитните стени, стои един стъклен павильон, който си отваря гледка във всички посоки.  Двете конструктивни части получават различно количество светлина. На горния етаж, чиято Виренделова греда едва се забелязва, различните стъкла и междинни слоеве на двойната фасада действат като филтър и придават една по-мека светлина. С ролетни щори се регулира личното пространство за спалните помещения на собствениците.

На партерния етаж въпреки дървените щори, които покриват изцяло остъклената фасада, надделява нахлуващата светлина. Освен това, обитателите са посрещнати от централен атриум, през който също навлиза светлина във вътрешността на сградата. Гранитната ограда откъм вътрешната уличка е разтворена в хоризонтални ленти, за да могат задните стаи да са достатъчно осветени и въпреки това да запазят личния си характер.

Заради опасността от наводнения от близката река, по-голямата част от приземните етажи на сградите са повдигнати, поне до защитеното ниво, като е запазена достатъчна височина за помещенията.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Пери България ЕООД

Световен лидер в производство и доставка на високотехнологични системни решения за изграж…