Skip to main content
search
  • Как се промени търсенето на топлоизолационни материали през последните години?

Търсенето определено е в положителна посока, тоест пазарът расте. Най-вероятно се дължи на това, че стартира саниращата програма на Правителството. Освен това, българите вече започват да осъзнават, че топлоизолацията е нещо важно за зимния период, както и за летния – тогава е по-хладно в самото жилище. Като че ли, започват да правят разумни инвестиции в изолирането на жилищата и на офисите, в които работят.

  • Какво наложи отварянето на завода в Айтос?

Отварянето на завода в Айтос беше предизвикано от нарасналата потребност от стиропор на българския пазар. По наши оценки би трябвало вече да има възможности да по-големи продажби на по-големи количества стиропор в цялата страна. Със завода в София ние задоволяваме потребностите на района около София и не продаваме в другите части на страната или, ако продаваме, то е нерегулярно. Сега с двата завода (тоест с отварянето на завода в Айтос) вече можем да покрием територията на цялата страна.

  • Какви са следващите предизвикателства пред „Аустротерм“?

Пред „Аустротерм“ има много предизвикателства, защото ние сме една малка част от големия концерн. Предстои да бъде пуснат завод за производство на минерална вата, предстоят някои нововъведения, които са свързани с производството на изолационни плочи с по-голям коефициент на топлопреминаване. Имаме успехи с нашата плоча Resolution, която е с коефициент 0,022, тоест приблизително с една трета по-добра от изолациите, които предлагаме стандартно. Очаквам да имаме доста добро присъствие на пазара с иновативните продукти.

Тук, в България, ние сме представени само с производството само на шумо- и топлоизолационни плочи от стиропор. Продаваме и XPS в различните му разновидности.

  • Какво ново по отношение на енергийната ефективност ще интегрирате в производството?

Продължава интересът на българските инвеститори към строителство на ниско енергийни и пасивни къщи, което е добра тенденция. Следваме с доста по-слаби темпове развитието на този пазар в Европа, но все пак сме започнали. Можем да предложим всичко за строителството на тези къщи, тоест те да бъдат направени правилно и да бъдат изолирани, така че да покрият нормите за ниско енергийни и пасивни къщи.

Нашият принос за енергийната ефективност е да пестим енергията, която жилищата и обитаемите сгради потребяват през зимата за отопление, а през лятото за охлаждане.

  • Какви са възможностите на фасадните профили, които предлагате?

Фасадните профили са изложени в 17 или 18 стандарта, както и всичко, каквото архитектите измислят за декориране на фасадата. Те не допринасят за повишаване на енергийната ефективност, но дават доста добра възможност за индивидуализиране на фасадата на всяка една сграда. Имам усещането, че на българина му е омръзнало да живее в панелни еднакви апартаменти и сега всички хора искат къщата им да изглежда по различен начин. Това се постига с фасадните профили, които ние предлагаме.

  • Какво е мнението Ви за качеството на строителството в България?

Не би трябвало да бъдем прекалени оптимисти, че сме с чувствително повишаване на качеството на строителната дейност в България. Не може да отречем, че спазването на техническите и технологичните норми, които предвижда всяка една строителна дейност, вече видимо се усеща у нас. Наблюдава се тенденция за повишаване на качеството на строителната част, като това може би се дължи и на желанието на инвеститорите да получат наистина добро качество за парите, които влагат в съответните строителни дейности.

  • Интересува ли се потребителят от суровините, които използва?

Когато става дума за строителство на фамилна къща, обикновено хората са прочели всичко, което ги интересува от Интернет, идват, задават конкретни въпроси и получават това, което търсят. Когато сградата или части от нея са предназначени за продан, обикновено тогава се търси максималната печалба и не се обръща внимание на най-добрите продукти, които се предлагат на българския пазар.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu