Skip to main content
search

Днес Германия е обединена държава със стабилна икономика и висок стандарт на живот. Това се дължи на хилядите смели хора, които излязоха по улиците на бившата ГДР през 1989 г., за да отстояват своята свобода. Тази мирна революция довежда до краха на Комунистическата партия и отварянето на границите между двете германски държави. От дълго време стои въпросът за построяването на паметник, който да бъде посветен на тези събития. След множество пречки по пътя паметникът ще бъде построен през следващата година по дизайн на архитектурното студио Mila & Partner.

Името на идейния проект е „Жители в движение“ (Citizens in Motion). Новата структура ще бъде ситуирана на мястото на бившия паметник на кайзер Вилхелм I-ви – първият император на Германия. Той е бил разрушен от Германската комунистическа партия като символ на монархизма.

Името на новия паметник е вдъхновено от факта, че жителите сами ще могат да променят формата му с движенията си.

СИМВОЛ НА СВОБОДАТА И ЕДИНСТВОТО

Самият паметник представлява огромна купа с площ от 1400 кв.м., върху която ще може да се върви. Формата му ще бъде променяна от движението на хората върху него. В момента, в който на определена част от повърхността му има над 20 души, паметникът ще се накланя в тази посока. Мащабът на тази промяна ще зависи изцяло от бройката и движенията на хората върху структурата.

Проектът се базира на идеята, че свободата и единството не са статични положения – те имат нужда от постоянна активност, ангажираност, желание и отдаденост. Паметникът е метафора на силата на хора, обединени от обща цел. За да могат да изместят купата, посетителите трябва да комуникират и заедно да решат как да действат, точно както в революцията през 1989 г. Идеята за паметника е интерпретация на скандиранията на Александерплац – “Wir sind das Volk”, Wir sind ein Volk, което се превежда като „Ние сме народът“, „Ние сме един народ“. Те са изписани и по вътрешната част на структурата.

Новият монумент символизира точно това – хората трябва да бъдат единни, за да бъде промяната възможна.

КОНСТРУКЦИЯ И МЕХАНИЗАЦИЯ

Конструкцията на купата е заимствана от тази на повечето стоманени мостове. Тя е дълга 50 метра и широка 18. В средната си част достига дебелина от 2.5 м, като изтънява постепенно към двата края. Външността е покрита с метални панели, а във вътрешната част е използвана специална настилка, която да предотвратява хлъзгането и да спомага отвеждането на дъждовната вода. Специална система регулира движението на структурата, така че тя да се придвижва бавно. Една минута е нужна, за да се достигне амплитуда от 3.2 метра. Движението в посока към земята се прекъсва на около 80 см разстояние от пода.

ПЪТЯТ КЪМ РЕАЛИЗАЦИЯ

Проектът печели конкурса за „Монумент за свободата и обединението на Германия“ още през 2011 г. Разрешението за строителство е издадено през 2015, но по пътя стоят още множество пречки. Миналата година е решено окончателното започване на строителство от специален пленум на парламента. Официалното откриване е планирано за 9-ти ноември 2019 г. – на 30- годишнината от падането на Берлинската стена.

Снимки: Mila & Partner архитекти

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu