Skip to main content
search

Конкурс за небостъргач в Манхатън, сентръл парк

Американските проектанти Yitan Sun и Jianshi Wu предлагат Сентръл парк в Манхатън да бъде трансформиран в потънал парк, обграден от сграда с офиси, жилища, магазини и публични пространства. Проектът печели първа награда на eVolo Skyscraper Competition – конкурс, чиято цел е да насочи вниманието на архитекти и дизайнери към идеи за небостъргачите на бъдещето. Конкурсът се провежда всяка година и дава началото си през 2006 година.

Yitan Sun и Jianshi Wu предлагат Сентръл парк, чиято големина обхваща 341 хектара площ, да бъде превърнат в потънал като негатив на града парков пейзаж с хълмове, езера и поляни. Паркът ще може да се използва за катерене, туризъм, плуване и други дейности на открито.

Основна идея на проекта победител е паркът да върне своя естествен вид, когато Манхатън все още е бил характерен със своя груб, неравен, осеян със скали пейзаж. Проектантите искат да възвърнат природата и така да създадат възможности за бъдещи небостъргачи. Естественият терен на парка предлагат да бъде обграден от конструкция с рефлектираща фасада. Идеята е да бъде използвано отразяващо стъкло, което обгражда парка и така да бъде постигнато пространство, което надминава своите граници, създавайки илюзията за безкрайност.

Манхатън е гъсто населен град, характерен със своите високи сгради. Сентръл парк прекъсва гъстотата и вертикалността на града, но голяма част от хората не могат да го посещават ежедневно, защото нито работят, нито живеят в близост до парка. Чрез построяването на сграда надолу, вместо нагоре, дизайнерите постигат повече жилищни помещения и офиси в близост до парка, обграждайки го изцяло.

“Амбицията ни беше да обърнем традиционната връзка между природата и архитектурата по такъв начин, че всяко обитаемо пространство да има пряк изглед към природата”, казват проектантите.

Те предлагат конструкция, която напълно да обгърне потъналия парк и да създаде пространство по дължината на новообразувалата се “скала”. Почвата премахната от съществуващия в момента парк ще бъде преместена в съседни квартали.

Структурата ще бъде дълбока 30 метра със стени, които ще се издигат на 304 метра. В сградата ще се помещават апартаменти, магазини, музеи, библиотеки и други. Площта и ще бъде 18 км, което е около 80 пъти по-голямо от Empire State Building. Сентръл парк е създаден между 1858 и 1873 година от ландшафтните архитекти Frederick Law Olmsted и Calver Vaux. Популярен е както сред живущите, така и сред туристите и е най-посещаваният градски парк в Америка.

Второ място на конкурса печели отборът на Hadeel Ayed Mohammad, Yifeng Zhao и Chengda Zhu с идеята за верикална контролна кула за дронове в Ню Йорк. Трето място печели италианският отбор на Valeria Mercuri и Marco Merletti с предложение за устойчив небостъргач в Исландия за интернет сървъри. Журито дава и специални награди на още 21 проекта, сред които небостъргач, който пречиства въздуха, сграда, която създава дъжд и кули, които предпазват град от потъване.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu