Често се казва, че да се строят пасивни къщи в топли климатични зони е безсмислено. Или не съвсем? Изпълнявайки поръчката на един китайски инвеститор, Peter Ruge Architekten са се осмелили на експеримента, и то с изключително убедителни резултати.


Много немски технологични достижения са намерили пътя си до Китай през последните две десетилетия. Това важи и за пасивната къща. Но въпреки това жилищният блок на езерния бряг западно от Шанхай е първата по рода си във влажния и топъл климат на Южен Китай сграда, която е сертифицирана като пасивна от Института по пасивни сгради в Дармщад.


Името на сградата, която отсега нататък ще бъде основно звено на центъра за изследване и развитие Landsea, е просто „Брук“ – крака форма на Инсбрук, където през 2011 инвеститорът взел решението да построи пасивна сграда.


Пететажната сграда в Хужоу на Югозападния бряг на езерото Тайху с обща разгърната площ от 2200 кв. м съдържа общо 36 еднопространствени апартамета, 6 двустайни и 4 тристайни жилища. В момента действа като апартхотел, за да се даде шанс на възможно най-много заинтересовани да изпробват живеенето в пасивна сграда.


Предвид топлия и влажен климат на мястото, разбираемо други фактори са изиграли роля при проектирането на сградата, в сравнение с една пасивна сграда в Централна Европа. В Хужоу годишната база неоходима енергия за отопление е само 9 kWh/m²a, докато необходимата енергия за охлаждане е 23 kWh/m²a, над два пъти повече. Но и в този случай добре уплътнената фасадна обвивка на сградата е от също такова значение, тъй като ограничава топлинните потоци към сградата.В допълнение пред всички фасадни стени, както и пред прозирците на западната и източната фасада, са монтирани вертикални плоскости от теракота с височината на един етаж, които да минимизират допълнително ослънчаването на фасадата. За засенчване на прозорците в южната част на сградата служат конзолни елементи, обрамчващи прозоречните отвори. За оптимизиране на засенчването архитектите са използвали трик, който вероятно е приложим само в китайските индустриални и бизнес паркове с много имоти за застрояване: обърнали сградата в идейна фаза на 45 градуса, така че една от дългите фасади да сочи изцяло на юг.


Също както фасадата, и строителната техника е скроена специално за нуждите на проекта. За разлика от студената Централна Европа, охлаждането и изсушаването на въздуха са основните проблеми на микроклимата в сградите на Южен Китай. Три охлаждащи климатични системи с рекуперация на топлина и влага на ротационен принцип снабдяват стаите в сградата със свеж въздух. Допълнително необходимата енергия за охлаждане (или отопляване през зимата) се осигуряват централно от две помпи за топъл въздух на покрива. При нужда всеки обитател има възможността да изиска допълнителни климтизиращи средства за ограничен период от време. Инсталацията от соларни панели върху покрива снадбява сградата с топла вода почти през цялата година.


Енергийна концепция:
1. Балансирана вентилационна система с рекуперация на топлина и влага.
2. Основното охлаждане се покрива от една от двете помпи въздух-въздух.
3. Втората помпа въздух-въздух покрива нуждите в пиковите моменти.
4. Охлаждащи серпентини, контролирани от обитателите, са монтирани в апартаментите.

Още един елемент от климатичната концепция на сградата е термичната маса. Външните стени се състоят от 20 см тухлен зид с още 20 см висококачествен EPS за топлинна изолация (U=0,16 W/m²K). Покривът е сандвич от две плочи от лек бетон с 23 см строителна пяна между тях (U=0,12 W/m²K). Остъкляването е трислойно със слънцезащита, g=0,40, Ug=0,7 W/m²K.


През лятото на 2014 сградата „Брук“ е влязла в експлоатация и е получила малко след това сертификата си за пасивна къща. Енергийните нужди за отопление, охлаждане, климатизирае и осветление, и електрическата енергия за битови нужди възлизат общо на 106 kWh/m²a – само малка част от необходимото на традиционните китайски сгради.

Източник: detail.de

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ето кои са финалистите в конкурса BAUMIT Life Challenge 2021
За наградата за най-добра фасада се бори и български проект

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждав…