Кристо – наблюдава опаковането

Христо Явашев – Кристо е американски скулптор и художник с български произход. Известен е с опаковането на големи съоръжения, като опакованият Райхстаг в Берлин (1995г.), за който е използвана 100 000 кв.м огнеупорна полипропиленова материя. Друго популярно съоръжение е мостът Пон Ньоф, Париж. Дълъг 232м, за него са използвани 40 876 кв.м копринени полиамидни тъкани, 13км въжета, 12,1т стоманени вериги. Благодарение на 300 професионални работници, съоръжението е било опаковано и изложено през 1985г. Друг мащабен проект е опакованите римски градски стени (1974г.), опакования паметник на Леонардо да Винчи (1970г.), плаващите кейове в Езеро Изеа, Италия.

Плаващите кейове е инсталация от понтони, опаковани с жълто-оранжев плат за по-добър контраст с водата. Състояла се е от 220 000 полиетиленови куба. Съединени заедно, те оформят 3 км люлееща се пътека във водното пространство. Инсталацията е породила голям интерес сред хора из целия свят. Според властите посетителите били от 100 000 до 120 000 в работни и не работни дни, при очаквани от 20 000 до 40 000 души.

Община Бургас е закупила част от инсталацията по случай Европейското първенство „Оптимист“, което ще се проведе в периода от 30 юли до 6 август тази година. Плаващият кей ще бъде част от подготовката за първенството. Предстои инсталацията да се сглоби в морето пред Яхт клуб „Порт Бургас“ заради зрелищната регата, в която са взели участие близо 280 състезатели от 48 държави.

Photos by: © christojeanneclaude

  • МОСТЪТ ПИТОН

    Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…
  • Смъртоносен път в Боливия

    И в миналото, и сега пътищата са особено важни за поддържане на връзка между народи, държа…
  • Пророческият мост

    Историята ни е оставила много следи, които в някои случаи опровергават твърдения, за които…
Заредете още от Андон Донев
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

МОСТЪТ ПИТОН

Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…