Skip to main content
search

Пламен Славчев е студент пети курс в УАСГ със специалност транспортно строителство. Това лято е прекарал три месеца на стаж в проектантското бюро БИАС-М.

 

Как успя да заемеш своето стажантско място в БИАС-М?

На една от срещите организирани под надслов „Лидерите, които строят“ гост беше инж. Маньо Манев. Той е утвърден проектант-конструктор, ръководил проектантски екипи в „Софпроект”, „Метропроект” и „Метрострой”, а по настоящем е водещ проектант, управител и собственик на фирма „БИАС-М“ ЕООД. Гледната му точка много ми допадна и открих редица сходства в начина, по който разсъждаваме, именно това ме впечатли толкова в неговата презентация. След края на срещата, аз отидох при инж. Манев и му се представих, изказах желанието си да направя стаж в неговото бюро, той беше положително настроен към идеята, но ми отговори, че в момента нямат свободно работно място, затова предложи да се свържа с него след няколко месеца.

Защо мислиш, че избраха точно теб, а не някой друг от присъстващите в залата на срещата на „Лидерите, които строят“?

В залата присътваха много студенти, част от тях задаваха въпроси след края на презентацията на инж. Манев, но само аз отидох след срещата да разговарям с него, да изкажа впечатленията си и да изявя желанието си за стаж. Той ми отговори, че в момента нямат свободно бюро, на което да мога да работя, затова предложи да се свържа с него преди летните месеци. Така и направих, няколко месеца по-късно изпратих своята автобиография и наистина имаше свободно място за мен. Смятам, че университетът ни дава едно добро теоретично и академично образование, но не ни подготвя достатъчно за практиката. Затова подкрепям подобен тип инициативи и се старая да съм активен. Това ме мотивира да се развивам. Сега взех участие и в Академия Лидерите.

С какво впечатление остана от стажа?

Стажът бе неплатен в срок от един месец. Това беше добре за мен, тъй като можех да имам своето гъвкаво работно време и да завися основно от себе си. Започнах с пресмятане на количества, но тъй като бях мотивиран и с желание да уча, не след дълго започнаха да ми дават по-отговорни задачи. Работа имаше много, а част от служителите си взимаха летен отпуск и така аз останах в продължение на три месеца. Работихме по проекти за метростанции, мостове и редица други обекти. Научих много по време на този стаж, екипът беше много сплотен, инж. Манев общуваше с всички и даваше съвети и участваше в целия работен процес. Не съжалявам, че прекарах лятото си там, не съм се лишил и от море. Прекарвах всеки уикенд на различно място.

Смяташ ли да се върнеш да работиш там след като се дипломираш?

Ако трябва да бъда честен спрях да ходя там само заради началото на учебната година. Разбира се с уговорката, че могат да разчитат на мен по всяко време и ще ми изпращат проекти, с които да помагам. Смятам да се върна да работя там. Досега фирмата е имала трима стажанти, от които двама работят там в момента, а третият е в чужбина. Това лято бяхме двама – аз и още едно момиче.

Сподели с какво впечатление остана от първата среща на Академия Лидерите?

Смятам, че ще ми бъде полезно да развия уменията си за работа в екип, ще работим върху по-различен тип задачи от тези в университета и ще осъществя контакти с различни фирми в строителния сектор, както и с други мотивирани студенти. Дори вчера направихме първата среща на екипа. Той се състои от трима студенти специалност ССС, един ВИК и аз. Смятам че работата с тях ще бъде интересна и от полза за мен.

Ако можеше да дадеш съвет на своите колеги какъв би бил той?

Бъдете активни, всичко зависи от вас!

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu