Skip to main content
search

През последните дни в медиите се зароди дискусия за планинските подслони, тяхната важност за алпинистите и достъпността до тях. Беше наблегнато върху нуждата да има места, където катерачите могат да се скрият от понякога непредвидимите условия на планината. Бяха обсъдени и различни варианти за осигуряване на подслон.

Един такъв вариант предлага компанията Spinn Arkitekter, която съвместно с Format Engineers създаде колиба за алпинисти на Северния полярен кръг – една от най-екстремните дестинации за любителите на зимни предизвикателства.

Проектът носи името Hammerfest Hiking Cabins и цели да предложи на алпинистите не само подслон, който може да издържи на най-лошите метеорологични условия, но също така уют и прекрасна гледка.

Колибите всъщност са две – едната вече завършена, а другата в процес на изграждане. Те са идея на норвежка асоциация, която се занимава с пътеките и подслоните в планините (Norwegian Trekking Association). Тъй като предвиденият от тях бюджет се оказва недостатъчен за осъществяване на проекта, се изготвят презентации, които са представени в обществото. Така местни бизнеси се отзовават и даряват материали и предоставят доброволни услуги, които да компенсират липсите.

За да бъдат спестени средства, готовата колиба е изградена от членове на местния клуб на алпинистите. Конструкцията е осъществена в работилница, където е подложена на симулирани екстремни условия, а след това транспортирана до планираната локация. Тя е направена от панели от многослойна дървесина и външна облицовка, която включва 77 панела от мека дървесина, придобита и обработена по природосъобразни начини, подсилена с битумна хидроизолация.

Колибите са с яйцеподобна структура, която е избрана след изследване на местността с дрон и създаването на 3D принтирани прототипи, за да бъде потвърдено, че ще издържат на екстремно време, както и че няма да се натрупва сняг пред входа, който да блокира достъпа.

Интериорът представлява 15 кв. метра семпло пространство, което включва печка на дърва и някои основни мебели като столове и маси. Впечатляваща е гледката, която тази малка колиба предлага, насочена към града в подножието. Втората колиба е планирана за 2019 г. и ще се намира в близост до вече построената.

 

Източник: newatlas.com
Снимки: Тor Еven Мathisen
Снимка на проект: Spinn Arkitekter

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu