Skip to main content
search

„Моят дом е моята крепост“. Той е наше убежище, съкровено пространство за споделени емоции или спокойствието на уединението. А ние грижим ли се за нашия дом в замяна? Според Световната здравна организация въздухът в затворени помещения може да бъде от два до пет пъти по-замърсен, отколкото този навън. Причина за това са редица фактори – фини прахови частици, животински алергени, химични замърсители и др. Влагата и мухълът в помещенията също са проблем, който не трябва да пренебрегваме. Те са  предпоставка за разпространяването на вредни бактерии. В резултат, алергиите и респираторните заболявания са все по-често срещани у нас.

Човек прекарва 80% от своя живот на закрито.

Непрекъснатият достъп до свеж и чист въздух е жизнено необходим за нашия тонус, работоспособност и добро настроение. Той влияе на цялостното ни чувство за комфорт у дома, но е и несъмнена необходимост за доброто здравословното ни състояние.

Проветряването чрез отваряне на прозорец е краткотрайно и неефективно, а също така внася шум и причинява топлинни загуби в дома. От друга страна, постоянно покачващите се цени на традиционните енергоносители, както и множеството „скрити“ разходи, изискват дългосрочно мислене при инвестиране в отоплителна, вентилационна или климатична инсталация.

За да може домът да диша, той изисква постоянна, комфортна и ефективна вентилация.

Гледната точка на експертите

Системата HomeVent на Hoval осигурява непрекъснат приток на свеж въздух от околната среда във Вашия дом, като същевременно отвежда неприятните миризми и влага от кухнята и санитарните помещения. Патентованият топлобменник е изключително ефективен и благодарение на него се оползотворява не само топлината, но и влагата от засмукания въздух.

През зимата, когато в стаите въздухът е сух, той се подава в хигиенните норми затоплен и овлажнен, а през лятото получавате прохладен въздух.

HomeVent работи изключително безшумно и не създава въздушно течение в помещенията. Системата засмуква ефективно миризмите от кухнята и санитарните помещения и няма никаква опасност те да се смесят и пренесат в спалните или в дневната.

Системите на Hoval доставят свеж въздух в повече от 20 000 домове в цяла Европа. Сред известните жилищни комплекси у нас, изпълнени със системните решения на Hoval, е един проект на Lindner Immobielen &  Hoval – Резиденшъл парк София – етап 2 и 3. Той съдържа общо 72 домакинства в Премиум еднофамилни къщи и апартаменти. Ресурсите, които са използвани за цялостно системно решение за отопление, топла вода и вентилация, са природна газ, слънчева енергия и въздух.

Системните решения за жилищни сгради от Hoval осигуряват свеж, проветрен дом и повече щастливи мигове и комфорт в дома Ви.

Повече за предложенията на Hoval можете да прочетете тук.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu