Миналата седмица в София се откри най-модерният басейн за подводни снимки на континента.

Той е и най-големият снимачен басейн на територията на континентална Европа. Единственото подобно съоръжение се намира на Британските острови. Новият комплекс е собственост на Nu Boyana Film Studios и B2Y Productions, които в последните години играят огромна роля в развитието на филмовата индустрия и на качеството на филмовите продукции, заснемани в България.

Проектанти на съоръжението са архитектите от известното студио A&A Architects, които са създатели и на много емблематични сгради в столицата. Други участници в проекта са „Главболгарстрой” АД, както и „Сивон-С”АД, които се специализират в проектиране и поддръжка на водни съоръжения.

Новото съоръжение. Снимка: www.citybuild.bg

Снимането на филми във вода винаги е било предизвикателство дори за най-опитните режисьори в света. Те често споделят големите изпитания в работния процес – трудните снимачни дни, тежкото натоварване и огромните бюджетни скокове при подобни проекти. Във филмовата индустрия дори съществува общоприето правило, което гласи: „Когато снимате във вода, цената на всичко трябва да бъде мултиплицирана по три”.

През годините една от основните трудности при този тип продукции е било дългото време, прекарвано във водата при много ниски температури, което е водело до тежки физически натоварвания и сериозни здравословни проблеми. Това споделят актьорите от легендарни филми като „Титаник” и „Челюсти”. В по-голямата част от времето и режисьорите са се намирали в тази среда, за да могат адекватно да ръководят снимачния процес. Световноизвестният режисьор Стивън Спилбърг дори изразява непоклатимата си позиция по този въпрос: „След „Челюсти” не бих снимал дори една снимка във вода.”

Снимка: www.blog.uca.ac.uk

Новото филмово съоръжение в „Бояна” е готово да даде разрешение за всички тези проблеми. Басейнът е широк 20 и дълбок 6м и притежава обем от 2400м3. Той разполага със страничен прозорец с размери 2.10/1.6м, откъдето режисьорите могат да наблюдават сцените под водата. Една от големите привилегии на съоръжението е, че притежава специална система за отопление.

Тя може да загрее водата до 32 градуса, като създава комфортна среда за актьорите и снимачните екипи.

Филтрираща система използва UV лъчи за пречистването на водата и поддържането на правилното ѝ Ph, което значително намалява използването на хлор. Инсталирана е и специална смукателна система, която служи за премахването на праховите частици от повърхността на водата. Вътрешната част на басейна е черна – това спомага за по-нататъшото включване на визуални ефекти и допълнителни визии при компютърната преработка на заснетите кадри.

Разпределение. Снимка: www.citybuild.bg

Над водното съоръжение е монтиран кран с товароподемност до 10т – той ще служи за преместването на декори и други материали, нужни при процеса на работа. Сградата е оборудвана и с три големи врати, през които могат да преминат товарни автомобили, багери и всякаква друга строителна техника, необходима при изграждането на снимачната площадка. Инсталирана е и специална пожарогасителна система – тя ще спомага за безопасното заснемане на сцени с пожари, взривове и всякакви крайбрежни аварии или битки. При нужда обемът може да бъде запълнен и с пясък, който ще имитира крайбрежна лагуна.

Огромен плюс за новата придобивка е и фактът, че той ще бъде управляван от координатора Иън Крийд, който е участвал при заснемането на филми като „Междузвездни войни: Последният джедай” и „Падналият ангел”.

Гъвкавостта на съоръжението и огромният брой на удобствата, които предлага, както за актьорите, така и за снимачните екипи, се очаква да превърнат басейна в предпочитана снимачна площадка за създаването на продукции от световно ниво.

Тук може да видите клип от изграждането на съоръжението:

Nu Boyana water tank – construction from Nu Boyana Film Studios on Vimeo.

А за неразделната връзка между киното и архитектурата може да прочетете тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Позитивните и негативни реставрации в Русе
Бившият хотел „Сплендид“ с тревожна фасадна намеса

На корицата: Бившата банка на „Братя Симеонови“. Проектирана от арх. Нигохос Бедросян. Сни…