Skip to main content
search

Какво е къща? Какво изниква в съзнанието Ви като първоначална картинка?

Едно от първите неща, които всяко дете се научава да рисува, е къща. Триъгълно покривче, пушещ винаги комин, симетрични прозорчета, обикновено разчленени на четири, вратичка… Някое дръвче за разкош. И естествено – слънце с лъчи. Със сигурност някъде се пазят и рисунки на Вашата първа гледна точка по темата. Повечето рисунки продължават в изрисуване на цялото семейство с най-типичните им черти или поне размери. Децата обичат да подчертават факта, че някой носи очила, момичетата се предполага да носят рокля, домашният любимец също е много важен. Често пъти дори семейството е хванато за ръце.

Това вече е картинката за дом – къщата и семейството. Децата възприемат средата като пълноценна, когато всичко е на мястото си.

 

family-drawing  istock_000007998416xsmall2

Чилийски архитект Алехандро Аравена дава решение за нов прочит на къщата, проектирайки Half a House.

През 2010 година в Чили е отчетено петото измерено някога най-силно земетресение с магнитут от 8.8 по скалата на Рихтер. Първоначалният трус продължил около три минути. Мощното земетресение причинява цунами, което разрушава няколко крайбрежни града. Според официални източници жертвите са 525, 25 души са изчезнали, а около 9% от населението в засегнатите райони загубило своя дом.

Епицентърът е на 55км дълбочина в Тихия океан, на 90км от Конститусион. Чилийскит град е разположен в дърводобивна зона, където р.Мауле се влива в океана. Каквото не е било срутено от мощното земетресение, било унищожено от последващото наводнение. От около 80% от сградите останали само руини. Хората останали на улицата, а домовете им – заровени в калта.

Elemental са архитектите, наети да изготвят нов градоустройствен план, включващ нови жилищни сгради за пострадалите. Предложението, което те направили, било само по себе си съвсем ново решение по темата. Те дали на хората по половин къща, създавайки Half a House.

Къщите са семпли и двуетажни. Всяка е разделена на две. Едната част е напълно готова, чакаща обитателите само да се нанесат. Другата половина е само рамка, ограждаща празно пространство, което трябва да бъде построено и завършено от тях самите.

half-house-project

19217681_401

Архитектурната общност се изказва положително за проекта, защото той сам по себе си е не просто запълване на празното пространство, а мисъл за възстановяване на града като общност. Тези „половин къщи“ са оригинална концепция за решаването на сериозен обществен проблем за кратък период от време.

След огромната загуба, оцелелите са изгубили много повече от сгради. Те са загубили дом, убежище, спомени, близки. Изграждането на нов живот от нулата е нелеко предизвикателство. Пострадалите получили като помощ  държавни субсидии в размер от едва $7000 на семейство. С този ограничен бюджет архитектите от Elemental изградили сгради, базирани на идеята, че щом не са налични достатъчно средства за качествено строителство, те ще дадат на хората по половин завършена къща, но поне добре завършена такава. 484 от пострадалите семейства получили своята Half a House.

Строителството на тези къщи дава възможност на хората да дадат по нещо от себе си, като ги довършат и персонализират. Архитектите успяват да дадат възможност средата да не бъде обезличена. Проектът прави жителите съпричастни и участващи в процеса. Те не стават обект на „пакетиране“ в идентични кутиеобразни сгради, а получават най-необходимото, което после да развият сами. Давайки от средствата и труда си, те изплащат къщата.

С течение на времето всеки я доизгражда, превръщайки я в дом.

Това не е първият подобен проект на чилийските архитекти. През 2002г. Elemental изпълняват проект за 100 нискобюджетни сгради, всяка на стойност едва $7500. Къщите отново са само наполовина изградени. Всяка от тях е достатъчно голяма, за да удовлетвори най-належащите нужди на живущите. Следващата стъпка е поемането на инициативата от тях – да запълнят празното пространство.

ARQ.ac-10

През следващите години архитектите усъвършенстват концепцията си и след земетресението в Конститусион създават цял квартал от „половин къщи“. Разположена на висок хълм в града, Ville Verde е новата общност, готова да приюти останалите без дом. Редовите къщи в момента изглеждат различно в едната си половина. Градът е върнат към живот.

Elemental споделят, че дори с по-голям бюджет не биха променили концепцията си. Разлика би се появила единствено в публичните пространства в квартала, където биха вложили повече средства. В ситуация с ограничени ресурси е важно да се поставят приоритети и да се даде акцент на ефективното им изпълнение.

През 2016г. основателят на Elemental Алехандро Аравена е награден с Прицкер.

Социалната отговорност, с която се отнася в работата си, е помогнала на стотици хора да стъпят на крака.

Трагедии се случват. Тази в Чили несъмнено е огромна. Природата притежава сила, която не сме способни да контролираме. Но е в нашите възможности да помогнем и да бъдем съпричастни.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu