Skip to main content
search

Състоя се поредното посещение на производствена база на участниците в Академия Лидерите. Представителите на Титан Златна Панега цимент посрещнаха гостоприемно заредените с желание за знания млади хора. Целодневната програма включваше няколко интересни презентации, вкусен обяд и дълга обиколка на мащабния завод.

Компания Титан е основана в Гърция през 1902 г. И е водещ международен производител на строителни материали. Бизнес-успехът и реномето и се основават на прилагането на най-добрите съществуващи технологии за производство и методи за дистрибуция, на систематични проучвания и постоянно усъвършенстващ се ноу- хау и високо квалифицираните служители на компанията.

За пръв път в България е произведен цимент на територията на село Златна Панега през 1907 година. Група Титан работи в България повече от десет години и за този период е направила инвестиции на стойност 109 мил. евро до 2016 година. Компанията се състои от следните дружества

  • Златна Панега Цимент АД е един от основните производители на качествен цимент в страната.
  • Дирекция “Бетонови операции” притежава бетонови възли в София, Пловдив и Велико Търново, Стара Загора
  • Кариери за чакъл и пясък – България ЕАД е ангажирано с разработването на кариери за инертни материали
  • ГАЕА Зелена Алтернативна Енергия ЕАД – е съвместно дружество между Титан Груп и E2, американска компания с дейности в сферата на опазване на околната среда и алтернативната енергия.

Ето и причините младите хора с желание за развитие в сектора на строителството да се стремят към реализация в тази водеща компания.

Участниците в Академия Лидерите бяха поканени в една от залите, където от Титан им презентираха две важни теми – за инвестиционните строителни проекти и за тайните на успешното интервю за работа. Бяха засегнати основните етапи на изграждане и пускане в експлоатация на сгради и съоръжения, както и ролята на строителните инженери. Част от въпросите, които отправиха към студентите бяха какво е проект и какво е управлението на такъв. Други важни точки бях проектните ограничения и закони, характеристика и участници в процеса на строителство и концепция. След началото на проекта следват редица стъпки, с които всеки свързан със строителството специалист трябва да бъде наясно. Етапите на проектиране, строителство, тестове и предаване до експлоатацията са основните моменти, които засегнаха в своята тема Титан. Етапите на строителство, разбира се, бяха най-подробно разработени със снимков материал и примери от реални обекти, което беше от голяма полза за аудиторията. Обстойно беше обяснен и начинът на производство на цимент и в последствие пряко демонстриран и разяснен с обиколка в завода.

Титан разведе в производствената част студентите и те успяха нагледно да проследят процеса на продукция на цимент, който минава през осем фази до готовия продукт. Започвайки от добиване на суровината и транспортирането й до завода, така наречената първа фаза, втората е смилането на малки частици, с размер по-малък от 30 милиметра. Трета фаза е свързана със съхранение на суровия материал в силози като всяка част от нужната смес се поставя отделно от другите. Четвърта фаза е на сушене и смилане. Осъщесвява се в хоризонтални и вертикални съоръжения. Петата стъпка е съхранение в специален силоз, където се завършва процесът на хомогенизация. Шеста фаза се състои в изгарянето на сместа в пещи за получаване на шлака. Предпоследната фаза е и получаването на готовия продукт – цимент. Последно идва пакетирането и разпространението на строителния материал.

За да се срещнеш и ти с такива компании и да посетиш заводите им, за да научиш тайните на успешното интервю за работа и как да бъдеш лидер, кандидатствай в Академия Лидерите Сезон 2. За повече информация: https://akademialiderite.com/

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu