Skip to main content
search

На 20-ти май участниците от Академия Лидерите посетиха завода на „Винербергер“ в гр.Луковит. Лично г-н Цанко Миланов, управител на „Винербергер“, посрещна гостите. Той изнесе презентация и ги запозна отблизо с производствения процес.

През първата част на посещението г-н Цанко Миланов разказа накратко за историята на компанията и богатата продуктова гама, която предлага.

Основана през 1819г. като малка семейна фирма, днес „Винербергер“ е утвърден лидер в производството на строителни материали.

Управителят на компанията разказа за керамичната къща Е4 на „Винербергер“. Повече за иновативната концепция за близко до нулевото потребление на енергия можете да прочетете тук.

Г-н Цанко Миланов запозна гостите с всички решения за стени, тръбни системи, покриви и включения богат асортимент. Тухлите “POROTHERM”, керемидите “TONDACH”, фасадните тухли “TERCA” и тръбните системи “PIPELIFE” са утвърдени продукти, които представят строителния лидер „Винербергер“ в България. С богатата продуктова гама австрийската компания предлага цялостно решение за всяка ситуация.

Тухлите са позната технология за градеж от хилядолетия, но създаването на продукт от класа на “POROTHERM” оптимизира строителния процес, като намалява значително използвания свързващ разтвор, улеснява и намалява времето за изграждане на стената посредством по-малкия брой градивни елементи и олекотява цялостната конструкция.

„Искам да ви провокирам да мислите защо и как се случват процесите.“

През цялата презентация г-н Миланов задаваше въпроси и раздаваше подаръци на най-активните.

Решенията за покриви на “Tondach” имат множество предимства. Глината се смила до 200 микрона, което води до много висока водонепропускливост на керимачните керемиди. Брандът има специфична гипсова технология на щамповане, която не изменя формата си по време на работа и е хигроскопична. Керемидите имат над 400 възможни варианта по отношение на цветове и форми, с които да отговорят на исканията на всеки клиент.

Покривът е една от най-скъпите части на конструкцията на една сграда. Затова е изключително важно да се изпълняват цялостни решения с всички необходими покривни аксесоари.

„Покривът не е само керемиди.“

Изискванията към подпокрива, елементите за вентилация, пародифузните мембрани и скобите за снегозадържане са само част от често пренебрегваните елементи от цялата покривна система. Те се оказват не чак толкова голяма инвестиция, с която се гарантира дълъг живот на покрива. Ако успееш да информираш клиента да познава продуктовата гама, така той ще вземе информирано решение и ще му спестиш последващи проблеми.

„Колкото по-некачествено строим, толкова повече плащаме в последствие.“

След кратка почивка за обяд групата се отправи към кариерата, където се добиват жълта и сива глина като суровина за производствения процес. Тя е едно от малкото находища в България, с които може да се произвеждат тухлите “POROTHERM”. Глината се добива по открит способ и след това се транспортира към завода. Той има капацитет да произвежда около 50 камиона продукция на ден.

Г-н Цанко Миланов запозна участниците със суровините, които се използват за керамичните изделия на „Винербергер“. Последва интересна обиколка в завода. В халето и на плаца с обща площ 15 дка работят едва 11 човека на смяна. Почти всички процеси са роботизирани. Заводът на „Винербергер“ в Луковит е най-модерният и автоматизиран на Балканите. Участниците проследиха отблизо процесите на обработка на суровините, смесване и формоване, изсушаване и печене. Сложните роботизирани системи са програмирани, така че да не спират работа денонощно. Единственото време, в което се спират, е когато се препрограмират за изработка на друг продукт.

Срещата приключи с пожелания за успешен край на първи сезон на Академия Лидерите и повторно скорошно виждане.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu