Skip to main content
search

През март месец Евгени Йорданов от „Грундфос“ беше гост на форума “Лидерите, които строят” и разказа за дейността на фирмата и развитието й в България. В края на срещата той покани всеки заинтересован от тяхното производство да посети лабораторията им.

Денят на посещението дойде и всички заинтригувани по темата с любопитство изслушаха Евгени Йорданов. Той каза, че има за цел да покаже на студентите кое как работи и каква цел има. Събития като това могат да прераснат в повече съвместни лекции с УАСГ, които да бъдат от практическа полза на Хидротехническия Факултет.

По-голямата част от присъстващите бяха слушатели и на предишната лекция, но домакинът накратко припомни историята на „Грундфос“, ценностите на компанията и социалната й политика. Подробности от последното издание на „Лидерите, които строят“ можете да прочетете тук.

Продуктовата гама за водни приложения на „Грундфос“ включва надеждни и ефективни помпи за почти всички области на добива, обработката и разпределението на води, както и продукти за пренос и третиране на отпадни води.

Държавите в Северна Европа имат силна политика по отношение на водните си ресурси. Те са се научили да ги ценят не защото нямат такива, а защото реките в тези части са бавно течащи, няма аериация и често пъти са застояли. Това води до стремеж към връщане на водата в процесите и по този начин съхранение на ценния ресурс. Към момента и дъждовната вода е важен източник, който се събира за последващо ползване.

Евгени Йорданов обясни как работят голяма част от помпите.

ЛЮБОПИТЕН ФАКТ Е, ЧЕ ТЕ МОГАТ ДА СЕ НАСТРОЙВАТ ЧРЕЗ СМАРТФОН.

Подробните инструкции позволяват лесна работа с тях и за неспециалисти. Продуктовата гама на „Грундфос“включва както помпи с малък размер за битови нужди, така и големи, които се използват за хотели и офис сгради.

Евгени Йорданов демонстрира принципните възможности за работа и разликите във видовете помпи чрез работещи демо модели. Той обясни подробно как работят инсталациите за дезинфекция на питейна вода с хлорен диоксид и голямата отговорност при експлоатация на подобен вид съоръжения.

Срещата завърши с дискусия относно възможностите за работа на скоро завършващите кадри в строителния сектор. „Завършил студент не означава готов за работа.“ Евгени Йорданов призова студентите за силна позиция относно искането на промяна във водния сектор у нас. Той сподели, че според него това е важен ангажимент на младите. В допълнение, трябва да се работи много в посока на внедряване на нови технологии.

Благодарим на гостите на посещението. Следете следващите събития на „Лидерите, които строят“!

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu