Skip to main content
search

Сесиите от изминалата седмица в Академия Лидерите сезон 6.2 преминаха под знака на архитектурата в цялата й всеобхватност. Обучаващите се имаха възможност да попиват опит от професионалисти от най-висок ранг по множество интригуващи теми.

Задължително ли е сградата да е материална?

На 28.03. в Академия Лидерите гостува арх. Андрей Ходкевич – възпитаник на Politecnico di Milano, лауреат в Europan (един от най-престижните архитектурни конкурси в Европа) и един от младите визионери на световната архитектура на бъдещето.

Той откри срещата, споделяйки своята представа за професията. Архитектът в неговите очи е изследовател, а архитектурата – огледало на обществото и на действителността, в която се строи. Ако през епохата на вярата (Средновековието) са издигани храмове, през индустриалната революция – заводи и блокове, то днес, в епохата на дигиталната революция, какво стои в ценностната система на нашето общество и бъдещите поколения? Според арх. Ходкевич това е стойността на нематериалното. Лекторът запозна участниците с това как може да се строи без материал, защото всъщност изначалната цел на архитектурата не е да създава конкретно сгради, а пространства. Всеки може да намери нематериалната архитектура около себе си. Огледайте се и помислете, бе неговият призив към участниците.

Но дигиталният свят и епохата, която се задава, провокират още един въпрос. Какво е необходимо и какво ненужно да се строи днес? Не се ли изграждат безкрайно неефективни сгради, чиито функции остаряват с всеки момент? Типовете сгради, типовете функции, нуждите на интернет човека могат изцяло да бъдат преосмислени и с това и архитектурата на нашето съвремие, особено след навлизането ни в Метавселената. Зад всички креативни и новаторски идеи на арх. Ходкевич стои неговото вярване, че “Идеализмът не бива да бъде забравян и подценяван.” Практическите задачи, зададени от него, тласнаха въображението на обучаващите се по неподозирани пътища в осмисляне и преосмисляне на ролята и формата, под която съществуват обществените сгради.

Конструктивното проектиране и 3D технологиите в архитектурата

На 30.03 участниците се завърнаха от пътешествието си до Метавселената, за да се срещнат с екипа на “Иркон и Партньори” – дружеството естествен наследник и продължител на 25-годишната проектантската и консултантската дейност на Иркон ООД, основано още от инж. Мартин Генчев, инж. Благой Николов, инж. Димитър Герашки. “Иркон и Партньори” участва в проектирането и строителството на мащабни обекти у нас и в чужбина като: спортни зали и съоръжения, една от които “Арена Армеец”;  мащабни проекти от промишлеността и логистиката; проекти за енергийния сектор в Европа и Япония, софтуерни решения и др.

Благодарение на богатата палитра от дейности на компанията, всеки един от лекторите в Академията запозна участниците с различна тема. За тънкостите в конструктивното проектиране говори инж. Мартин Генчев, последван от инж. Благой Николов, който разясни повече за 3D технологиите и координацията в проектирането. За архитектите в залата изключително важно беше да разберат своята роля в индустриалното проектиране и за това се погрижи арх. Радой Мянков, последван от инж. Димитър Герашки, който запозна присъстващите с темата “Проектен екип и проектно управление.”

Доц. д-р инж. Цветан Георгиев /управител и водещ проектант/ представи подробно дейността на компанията и безкрайните възможности за развитие в нея на всеки млад специалист с желание и хъс.

Академия Лидерите организира приятен завършек на вечерта с приятен коктейл нетуъркинг между управителите на “Иркон и Партньори” и участниците.

 

 

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu