В хода на историята линиите на защита в цяла Холандия са защитавали населението от вражески атаки и изненадващи нахлувания. С течение на времето опасността от такива произшествия е преминала, а някогашните защитни съоръжения са превърнати в семейни атракции с велосипедни и планинарски маршрути.

Срещу скромната сума от €250,000 холандската архитектурна фирма RO&AD architecten запълва метафоричната и физическата дупка между историческата функция и новия атракционен потенциал на водната линия в западен Брабант. Потънал мост е изграден над водния ров, ограждащ крепостта. Потопен под водната повърност, той е невидим от по-големи разстояния.

Така нареченият „Мойсеев мост“ е изграден изцяло от дърво, което е защитено от водата чрез EPDM фолио. Дългото 50 м съоръжение е хит сред посетителите на наскоро отворената за публика историческа крепост.

RO&AD architecten разказват, че нестандартното решение мостът да бъде потопен в рова се е изисквало от традиционното разбиране за защитна крепост: „Крайно неподходящо е да се построи мост над защитен ров, и то точно от тази страна, от която се очаква врагът. Затова проектирахме невидим мост.“

Когато човек се приближи, крепостта се „отваря“ през тесния мостов „окоп“ и посетителят може да стигне до нея, като Мойсей, превеждащ народа си през водната шир.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

STROICAST: СГРАДИ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО У НАС
ЕПИЗОД 3

Остави коментар с Facebook …