Skip to main content
search

Идеята за преносими къщи съвсем не е нова – под един или друг облик, мобилната архитектура заема все по-сериозно място като реализация и възможности. Динамиката на съвременното общество изисква все повече комуникация и движение. Това се отразява и при строителството. Първоначално възникнали като временни съоръжения, днес преместваемите сгради се използват и за постоянно обитание. Много от тях могат да бъдат поръчани по интернет, като грижите около създаване на нов дом се свеждат до минимум.

Просто ти донасят новата къща и я монтират…

Преносимата къща ÁPH80 на студио Ábaton Arquitectura е създадена в Испания. Тя е разработена за обитаване от двама души, лесно се транспортира и е готова за поставяне почти навсякъде. Пропорциите са резултат от внимателно изследване на архитектите с цел да се припознае усещането за дом чрез цялост и нещо познато. В концепцията са въплътени са основните принципи на студиото –  благосъстояние на човека, хармония с околната среда и… простота.

Къщата е разделена на три части. На минималната площ от 27 кв.м са побрани дневна, комбинирана с кухна, напълно оборудвана баня и спалня за двама. Повечето от материалите са така подбрани, че да могат рециклирани в последствие. Те отговарят на задължителните условия на ÁBATON за устойчива енергоефективна архитектура. Употребата на дърво в сградата не просто добавя баланс и спокойствие, но е също така има хипоалергично действие. Ресурсите от дървесина идват само от внимателно подбрани места.

За разлика от много други интересни проекти по темата „преносима архитектура“, които акцентират върху авангардността и необичайния облик, ÁPH80 е проект, който демонстрира стил в използваните ясни форми и семпли материали. Ограждащите стени са от дървени плоскости, които отвън са обработени със сив цимент, а отвътре са изцяло видими. Специалната вентилируема фасада е покрита с 10 см топлоизолация. Солидните дъски могат да бъдат отваряни при необходимост. Когато са плътно затворени, сивите плоскости придават на сградата вид на скулптура.

Изработката на къщата отнема 4 до 6 седмици, а монтажът й – само 1 ден.

Може да се достави навсякъде – остава единствено собственикът да се нанесе. С това идва и едно от големите й предимства – макар и да предлага ограничено пространство, къщата е здрава, надеждна и бърза за монтаж.

Къщата е и намек за деликатно отношение към околната среда. Всяка форма на архитектура е в директен контакт с природата и малко или много изменя нейния баланс и нормално състояние. Основен приоритет на студиото е да сведе до минимум вредата върху околната среда. „Отпечатъкът“, който оставя преносимата къща ÁPH80 не изисква фундиране, а всички използвани материали са подбрани екологично с мисъл в дългосрочен план.

Архитектите от студио Ábaton Arquitectura са горди с концепцията си. В момента се разработва и още по-опростена серия, която да развие настоящата ÁPH80 и да удовлетвори нуждите на всеки тип клиент, създавайки по-просторни гъвкави пространства.

Photo Credits ©Juan Baraja

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu