Въпреки че LED осветлението бавно, но сигурно се превръща в предпочитания избор за осветление (често дори единствения) сред много интериорни решения и със своето широко приложение, индустрията не се отказва и от флуоресценцията. В резултат от това, луминесцентните тръби или лампи, които дълго осветяваха офисите по света могат да станат по-екологични, благодарение на новите проучвания на няколко лаборатории в САЩ. Учените се съсредоточават върху фосфорът, който се използва за вътрешно покритие на флуоресцентните тръби, като има задачата да абсорбира ултравиолетовите лъчи и да ги излъчва в областта на видимия спектър. Но фосфорът разчита на редки земни елементи – разпръснати и недостатъчни, чиито добив е скъп и вреден за околната среда.

Чрез своето проучване екипът успя да разработи две нови фосфорни групи, които използват по-малко от редките земни елементи.

Това откритие има потенциала да възвърне доверието в химическите елементи, поне до момента, когато LED осветлението ще замени изцяло флуоресцентните източници на светлина, което обаче не се очаква да се случи в близкото десетилетие. Проучванията на лабораториите сега са насочени към достигане на цената, ефикасността и дълготрайността на днешните осветителни тела.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ето кои са финалистите в конкурса BAUMIT Life Challenge 2021
За наградата за най-добра фасада се бори и български проект

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждав…