Skip to main content
search

Днес метрото заема 34 % от градския транспорт в столицата. Почти 400 000 души го използват всеки ден като начин на придвиждане. Строителството на изцяло ново трасе и нови метростанции се движи с бързи темпове през последните години.

Третият лъч на метрото в София ще преминава през бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“, Централна градска част до ж.к. „Овча купел“. Линия 3 на софийското метро ще създаде 600 постоянни работни места след завършването си.

Снимка: www.informo.bg

През 2015 г. „Метрополитен“ ЕАД подписа договор с консорциума Siemens и полския производител на влакове Newag. Поръчката струва около 140 млн. eвро и включва доставката на 20 метровлака тип „Inspiro“ и система за автоматична защита на влака Trainguard MT. Тя включва функции за мониторинг, внедряване и контрол на цялата оперативна последователност. Trainguard MT може да бъде реализирана в различни степени на автоматизация, например полуавтоматична работа, работа под управление на водача и безжична работа. Ще има стъклени преградни стени на всеки перон, високи 1.60 м, и отваряеми едновременно с вратите на вагоните.

Снимка: www.bnr.bg

В края на 2017 г. представители на „Метрополитен“ ЕАД имаха възможност да разгледат новите метровлакове във Варшава. В момента тестовете на “Inspiro“ се извършват в тестовия център Siemens T1 във Вегберг-Велденрат, Германия. До няколко месеца се очаква да пристигнат в страната ни. Всеки е по дизайн на Siemens, с бял корпус и дължина 60 метра. Пътниците ще могат да преминават от единия до другия край на влака за разлика от сегашните отделни вагони. Новият модел е по-икономичен по отношение потреблението на електроенергия и едновременно с това по-тих. В момента метро линия 14 в Париж, също оборудвана с технология на Siemens, спестява годишно 15% от потребяваната преди енергия. Линия L в метрото на Ню Йорк, линия 9 в Барселона, линия 4 в Сао Паулу и линия 1 в Алжир също се управляват от системи на Siemens.

Снимка: www.clubz.bg

Siemens ще изгради влаковете във Виена и Грац, а Newag ще изпълни окончателния монтаж в завода си в Нови Сонч, Полша. Производството и доставката ще се извършва поетапно. Първият влак вече е тестван и заедно с нови четири се очаква да бъдат доставени в България до няколко месеца.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu