Skip to main content
search

Конференцията се проведе на 24-ти и 25-ти април в „Културен център G8”. Първият ден беше посветен на специалистите в строителната сфера и целеше обогатяване на техните познания за проектиране и прилагане на системите. Лектор беше архитект Bjorn Kierulf от Словакия – специалист с дългогодишен опит в сектора и проектирането на пасивни къщи. Той даде много интересни примери от цял свят. Обсъдиха се и всички основни характеристики, показатели и изисквания за проектиране и експлоатация на подобни сгради, както и условията за получаване на „Passivahaus Certificate”. Коментира се пожаробезопастността на този тип структури, различните видове изолации, издържливостта им на земетръс и т.н.

Лекцията покри задачите на архитектите, инженерите и строителите.

Засегнаха бяха всички стъпки и подробности от зараджането на идеята до нейната визуализация – чертежи, 3Д модели, детайли и тяхното физическо изпълнение. Презентацията беше много подробна и информативна и изясни всички фази на процеса по създаването на една екологична и устойчива сграда.

През втория ден можеха да вземат участие всички хора с интерес към този тип строителство, независимо дали искат да построят свой екологичен дом или просто искат да обогатят познанията си. Лекциите бяха посветени както на самите принципи на строителство, така и на различните ползи за обитателите и околната среда. По време на първата лекция Bjorn Kierulf говори за строителство с модулни панели от слама. След него думата взе арх. Веселин Веселинов. Той засегна темата за пасивни сгради от естествени материали, като даде отличителни примери от Германия, откъдето започва течението и могат да се намерят най-добрите образци. В лекцията бяха включени и сгради от собствената му практика в България. Арх. Веселинов сподели и социалната мисия, която си е поставил благодарение на работата с екологични сгради. В тази връзка беше представен изпълнен проект в град Костинброд. Последната част от презентацията беше посветена на хармонизацията на пространствата, които обитаваме.

Денят продължи с презентация на тема „Здравословен и екологичен дом от естествени материали”, водена от арх. Ива Делова и арх. Лина Йотова от „Асоциация за строителство с естествени материали” и Homenest. Преди началото на лекцията си те говориха за популяризирането на тези практики в България през последните години и споделиха постоянно увеличаващия се интерес. Организацията вече притежава петгодишен опит в строителството със слама, като са реализирали голям брой обекти. В момента се изпълнява и първата къща с панели. Дамите споделиха, че в тяхната работа е важно съществуването на стабилна връзка между клиенти, архитекти, инженери и строители, а организирането на подобни събития е прекрасна обстановка за създаване и заздравяване на тези отношения. Изграждането на общност и култура в строителството с естествени материали е една от техните мисии.

Коментира се, че сферата е сравнително нова за българския пазар и съществуват множество пречки. С работата си архитектите предприемат много рискове, отговорности и се учат в цялостния процес. Вярват, че за да могат да напредват още по-устремено, най-важна е комуникацията и подкрепата между всички заинтересовани.

Арх. Делова и арх. Йотова споделиха, че имат възможността да правят експерименти в лабораториите на УАСГ, което им помага да усъвършенстват и затвърдят познанията си. В момента по-голямата част от материалите за този тип строителство се внасят от чужбина, но се надяват в скоро време да бъде възможно и местното производство. Опитват се да намерят и адаптивни решения за България.

„Търсейки качеството и внасяйки знанието, се опитваме да разширим пазара.”

По време на лекцията те също споделиха примери от практиката си в България. След това представиха историческото развитие на този тип строителство и заимстването му в нашата страна.

Знаем, че в съвременния свят съществуват множество конфликти между средата и хората. Въпреки това арх.Делова и арх.Йотова отбелязаха, че чрез работата си вярват, че могат да намерят нужния баланс. Здравословният аспект за обитателите беше засегнат по много интересен начин. Архитектите разказаха за т.нар. „Синдром на болната сграда”, който представя острите последици за здравето на обитателите. „Синдром на пълния варел” пък отразява увеличаването на общата тежест на токсично химическо натоварване в човешкото тяло. Те използват тези термини, за да сравняват ползите и вредите на конвенционалните и сградите с естествени материали.

„За да можем да живеем екологичен начин на живот, трябва да осъзнаем, че и сградата е един жив организъм.”

Последната част от тяхната лекция беше посветена на строителните материали. Арх. Делова сподели, че основните изисквания към материалите са те да отделят минимални вредни емисии при производството си, да бъдат рециклируеми след края на живота на сградата и да осигуряват нужните показатели за здравословно обитаване.

Последваха още три любопитни лекции. Първата засегна традициите и съвременното приложение на естествените материали, презентирано от арх. Георги Георгиев. Иван Димов пък обсъди системата за строителство „EKOPANELY”. Денят завърши с обсъждане на видовете мазилки и техниките за прилагането им, представено от експерти от „Brezza di colori”.

„Асоциация за строителство с естествени материали” организира още вълнуващи събития. Следете ни, за да бъдете информирани за тях.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu