Снимка: www.grachtengalerie.nl

В продължение на дълги векове дървото е бил основен материал при строителството на сгради в много краища на света. Доказани традиции при този тип строителство имат скандинавските държави. Не трябва да е учудващ фактът, че точно оттам произлизат и най-иновативните решения, свързани с използването на дървото като устойчив строителен материал в бъдеще. Научни опити са довели до създаването на екологични изолационни материали от дърво, които се смятат за значима иновация в този аспект.

Откриването на един революционен строителен материал обаче успява да преобърне всички представи.

През 2016 г. шведски учени успяват да създадат прозрачно дърво. Те вярват, че в бъдеще този материал може да се използва като по-издръжлив и по-екологичен заместник на пластмасата и стъклото във всички аспекти – независимо дали става въпрос за дървени прозорци, витрини, окачени фасади или просто бутилки за безалкохолни напитки.

Механични характеристики

От дълги години прозрачни целулозни влакна се произвеждат за електротехническата промишленост. Използвайки подход, подобен на него, през 2016 г. изследователи разработват първите проби от прозрачно дърво. Новото дърво се смята за материал, който ще набере значителна популярност благодарение на уникалните си характеристики.

Новият материал, откритият в Кралския университет в Стокхолм. Снимка: www.blog.allplan.com

Визуално прозрачното дърво до голяма степен наподобява заскрежено стъкло. То е много по-здраво от стъклото и притежава много по-добри изолационни качества. Вярва се, че може да го замени като материал поради прозрачността си и поради факта че не е чуплив. Новият материал е шест пъти по-здрав от необработеното дърво и два пъти по-здрав от плексигласа. Той има и отлични механични характеристики като стабилност, гъвкавост, ниска плътност и ниска топлопроводимост.

Друг плюс е, че дървото е най-широко разпространеният и използван материал с биологичен произход. Прозрачното дърво става обект на голям интерес и поради факта, че е възобновяем и биоразградим материал също като обикновеното.

Процес на създаване

Традиционното дърво претърпява разнообразни химични и физични процеси, докато се образува новият материал. Принципът на генерирането му се уповава на няколко основни стъпки. Първоначално учените разпадат молекулите на лигнина, съдържащи се в структурата на дървото. Това е съставката, която му придава неговия кафеникав цвят и плътност. По време на този процес, наречен „разграждане на дървесината” се получава дърво с бял цвят. След това клетките се покриват със синтетични полимери.

Трите стъпки. От обикновено към прозрачно дърво. Снимка: www.fastcodesign.com

Тази обработка окончателно прави материала прозрачен. Интересното е, че след изпълнението на тези процеси естествената структура на дървото остава непроменена. Когато светлината прониква през новия материал, тя сякаш „протича” през каналите, образувани от влакнестия строеж на дървото. Те действат като указател на посоката, по която се движи светлината.

В момента прозрачността на дърво с дебелина от 1 мм е около 85%, но учените вярват, че тя може да се повиши при по-задълбочени проучвания с проби върху различни дървесни видове.

Приложения в строителството

Материалът може да се използва по множество начини – прозорци, прозрачни дървени конструкции, бутилки, витрини и т.н. Засега учените определят три основни области, в които може да се приложи революционния строителен материал:

  • В дизайна на фасади. Естествената светлина ще се влива в сградата през прозрачното дърво. В същото време поверителността е защитена, тъй като видимостта е ограничена от високата плътност.
  • За прозоречни профили и стъкла. Свойствата на дървото ще осигуряват необходимата топлоизолация, но в същото време ще позволяват лъчите на слънцето да спроникнат във вътрешността на сградите.
  • За соларни панели. С него ще могат да се създават устойчиви соларни панели, които няма да допускат проникването на светлината през тях. Традиционното стъкло се нуждае от специфично химическо третиране, за да придобие тези свойства.

Възможности за архитектите и инженерите

Нови възможности за дизайн се разкриват пред архитектите. С новия материал конструкциите на сградите ще могат да бъдат изцяло прозрачни. С него ще могат да се създават интересни решения, които досега са били немислими за дизайнерите. Техническите възможности на прозрачното дърво представляват интерес и за инженерите. Ръководителят на научния екип – Ларс Берглунди от Кралския технологичен институт в Стокхолм казва:

„Много архитекти се интересуват от прозрачното дърво. Те търсят нови възможности за ефективно и едновременно с това ненатрапчиво и елегантно пропускане на светлина в сградите си.”

Дървесината е един от най-здравите и разпространени материали, с чиито визия и структура сме напълно свикнали. Почти невероятно звучи, че учените успяват да открият начин, по който да я направят прозрачна. Новият материал вече е факт и очакваме да го видим приложен в най-скоро време.

Представете си всички възможности пред архитектите и дизайнерите, когато прозрачната дървесина стане достъпна…

 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектура за кучета
Стархитектите за най-добрия приятел на човека

Още през 2012 година японският дизайнер, куратор и арт директор Кеня Хара кани едни от най…