Skip to main content
search

На 14 февруари 2018 г. трагедия разтърси следобедните часове в Балдуина, Рим. Път в близост до строителна площадка се разрушава. Седем коли пропадат в пропастта, но, за радост, няма тежко пострадали.  Инцидентът се случва на Livio Andronico в 17:30 часа.  На мястото на инцидента пристигат полицейски и пожарникарски екип. Пътят е затворен за движение, зоната е изолирана заради риска от свличане на земна маса. Пожарникарите са направили проверки за пукнатини или наклоняване на сградите в околността.

Седем коли, разбили се в пропастта (Снимка: ©http://www.alamy.com)

Мястото на инцидента е в близост до строителна площадка. Тя е открита през октомври 2017 г. със събарянето на училището Santa Maria degli Angeli, историческа забележителност в квартала. На негово място се предвижда построяването на три сгради, две от тях жилищни, и подземни паркинги. Eвакуирани са 20 семейства – жители на два блока, в близост до пропастта, като мярка за безопасност.  Причините за пропадането се изясняват, но не се изключва строителната площадка да е в основата  на инцидента. От първоначалните огледи е установено, че свличането на земната маса е причинено от поддаването на пилотите, заради вода от спукан тръбопровод на канализацията. Кметът на Рим – Virginia Raggi, успокои гражданите от мястото на инцидента, че по случая тече разследване за изясняване на отговорността, а пътната полицията е подготвила алтернативен маршрут за преминаване. По случая прокурорът Nunzia D’Elia и помощник-прокурорът Mario Dovinola са назначили двама инженери и геолог, за да установят причините за срутването. Разследвани са собственикът на земята и законният представител на дружеството, отговарящо за строителната площадка.

Строителната площадка след разрушението (Снимка: ©http://www.theweek.co.uk)

Граждани протестираха, че строителната площадка е разположена на нестабилни глинени пластове и че съществува геоложки доклад, който не позволява строежа върху тях.  Те съобщават, че последните месеци са усещали вибрации в домовете си. Адвокатът Джанкарло Де Каприс, отговори на протеста на жителите, като разказа за жалбите до полицията и пожарникарите, в които той описва задълбочаващите се с всеки ден пукнатини. Съобщава се и за системни течове и наклонени дървета в района.

Разрушението (Снимка: ©http://www.theweek.co.uk)

Свлачищата са често срещан проблем след влошени метеорологични условия. В периода между 25 и 28 януари са се извършвали строителни работи на мястото на срутването. Инцидентът се е случил след обилни дъждове. Часове след пропадането екип на техници от Аcea са опитвали да спрат течащата вода от тръбопроводите. Разследването продължава.

Това не е единственият случай на срутил се път в столицата на Италия. Месец преди инцидента 77-годишна жена падна в дупка с дълбочина два метра в Катания. Тя е настанена в болница с леки наранявания.

През 2016 г. път се разрушава като повлича десетки паркирани коли. Причината е проблемът в подземната водопроводна мрежа край р. Арно във Флоренция.

Разрушеният път във Флоренция (Снимка: ©https://www.motor1.com)

Укрепването на откосите и подходящото отводняване на строителната площадка е особено важна част от направата на изкопи. Те са необходими за да предотвратят свлачища в околните райони, осигуряване на необходимата работна среда и ограничаване на контакта между конструкцията и водата. Отводняването включва подпочвени и атмосферни води и може да се извърши чрез различни системи – дренажи, кладенци и други. Подходящият начин се избира в зависимост от нивото, разположението на водите и видът на почвените пластове.

А дали съществуват ефективни методи за контрол на нивото на подпочвените води и причиняваните от тях бедствия и аварии?

 

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu