Skip to main content
search

МААТ или Музеят на изкуството, архитектурата и технологиите (Museum of Art, Architecture, and Technology) се намира в Лисабон, Португалия. Той е част от кампус с площ 38 000 кв.м, част от който е и електроцентралата, построена през началото на 90-те години на миналия век. Сградата на музея отваря врати преди близо една година – на 5 октомври 2016 година. Събитието е толкова голямо, че мостът, който пресича един от главните пътни възли на Лисабон и води до галерията,  се компрометира и се налага временно да бъде затворен. Музеят е проектиран от английското архитектурно студио AL_A (Amanda Levete Architects) и локацията му е в една от централните исторически и културни зони на столицата –  крайбрежния квартал Белем. Сградата е разположена на около 7000 кв.м, които са максимално усвоени като публично пространство, а самата галерия е развита под него и заема близо 3000кв.м. Играта на светлина и сянка, триизмерните елементи във фасадата и различното третиране на сградата в частта и към реката и тази към улицата правят значението ѝ за жителите толкова голямо. Формите са меки и напомнят вълни, а изцяло остъкленият фронт към реката дава възможност за различно осветяване на вътрешните пространства и привлича погледа към сградата от крайбрежната част. Към улицата настилката е плавно задигната и стига до терасовидно пространство, от което се открива гледка към водата и отсрещния град Алмада. Северната фасада, към улицата, е проектирана с различни нива на прозрачност на стъклото, които да се адаптират към нуждите на вътрешното пространство и подходящата осветеност. Изложбите, които се помещават в МААТ са на съвременни автори и се помещават в четири пространства с различна насоченост – Овална стая, Главна галерия, Видео стая и Проектна стая.

От откриването на музея през него са минали над 500 000 посетители, а новопостроеният мост, който води от квартала Белем до МААТ е официално пуснат през ноември месец тази година. През 2017 година сградата печели редица награди, сред които „Най-добра архитектура“ за 2017 на Iconic awards и The design prize.

Сградата е един от най-впечатляващите представители на съвременната архитектура в Лисабон и отразява нуждите на града. Единственият минус на външното публично пространство е, че през летните месеци температурите в Португалия са извънредно високи и едно толкова открито място не предразполага за дълъг престой.

Ако минавате през града, задължително  отделете време да я посетите и да се насладите на гледката, която се открива към реката Тежу.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu