МААТ или Музеят на изкуството, архитектурата и технологиите (Museum of Art, Architecture, and Technology) се намира в Лисабон, Португалия. Той е част от кампус с площ 38 000 кв.м, част от който е и електроцентралата, построена през началото на 90-те години на миналия век. Сградата на музея отваря врати преди близо една година – на 5 октомври 2016 година. Събитието е толкова голямо, че мостът, който пресича един от главните пътни възли на Лисабон и води до галерията,  се компрометира и се налага временно да бъде затворен. Музеят е проектиран от английското архитектурно студио AL_A (Amanda Levete Architects) и локацията му е в една от централните исторически и културни зони на столицата –  крайбрежния квартал Белем. Сградата е разположена на около 7000 кв.м, които са максимално усвоени като публично пространство, а самата галерия е развита под него и заема близо 3000кв.м. Играта на светлина и сянка, триизмерните елементи във фасадата и различното третиране на сградата в частта и към реката и тази към улицата правят значението ѝ за жителите толкова голямо. Формите са меки и напомнят вълни, а изцяло остъкленият фронт към реката дава възможност за различно осветяване на вътрешните пространства и привлича погледа към сградата от крайбрежната част. Към улицата настилката е плавно задигната и стига до терасовидно пространство, от което се открива гледка към водата и отсрещния град Алмада. Северната фасада, към улицата, е проектирана с различни нива на прозрачност на стъклото, които да се адаптират към нуждите на вътрешното пространство и подходящата осветеност. Изложбите, които се помещават в МААТ са на съвременни автори и се помещават в четири пространства с различна насоченост – Овална стая, Главна галерия, Видео стая и Проектна стая.

От откриването на музея през него са минали над 500 000 посетители, а новопостроеният мост, който води от квартала Белем до МААТ е официално пуснат през ноември месец тази година. През 2017 година сградата печели редица награди, сред които „Най-добра архитектура“ за 2017 на Iconic awards и The design prize.

Сградата е един от най-впечатляващите представители на съвременната архитектура в Лисабон и отразява нуждите на града. Единственият минус на външното публично пространство е, че през летните месеци температурите в Португалия са извънредно високи и едно толкова открито място не предразполага за дълъг престой.

Ако минавате през града, задължително  отделете време да я посетите и да се насладите на гледката, която се открива към реката Тежу.

Заредете още от Карина Дикова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Какво е добавена стойност разказват Хилти България

За методите на предприемаческото развитие и какви са стратегиите за успех говори екипът на…