Skip to main content
search

Съвременният човек препуска из града, унесен в угриженост и забързаност. Погледът и вниманието му са нетърпеливи, а времето – безценно. Ако ще пие кафе, то ще е „набързо“. За да го привлече, светът на услугите си служи с психологически трикове, маркетингови стратегии, мода и т.н. Кафенетата днес са отражение на социалните потребности на новото „дигитално“ общество. Те, подобно на екраните на компютрите ни, би следвало да ни откъснат от битието и да ни предложат една съвсем нова атмосфера. Интериорът на кафенетата цели да ни въведе в свят, който да напомня поне малко на чудновата измислица. Появяват се тематични кафенета, които с интериора си създават определено усещане, като например „индустриалните“ заведения, тези за любителите на “steampunk” стила или на бордовите игри. Вниманието на дизайна е насочено към атрактивното и отвличащо вниманието от реалността присъствие.

Източник: https://www.boredpanda.com

Едно от най-нестандартните решения за съвременен интериор на кафене днес можем да срещнем в столицата на Южна Корея, Сеул. Цялото вътрешно пространство е изрисувано по начин, който ни кара да се чувстваме все едно сме в комикс. Сюрреалистичната атмосфера е постигната като всяка стена, мебел и дори съд са изкусно илюстрирани като черно-бяла приказка, в която губим представа за реалността. Дизайнът е вдъхновен от телевизионното предаване „W – Two Worlds”, където героите влизат във въображаем „webtoon“ свят. Комикс кафенето в Сеул е типичен пример за днешната концепция за кафене, където за кратко се потапяме в паралелна вселена, различна от ежедневието ни.

Източник: https://www.boredpanda.com

Друг беглец от реалността е Martí Guixé или по известен като „бившият дизайнер“, проектирал първото изцяло 3D принтирано кафене в Барселона, Испания. „Ex-Designer Bar“ е пространство от 90 кв. м, което помещава само предмети, принтирани от 3D машини. Не само чашите и съдовете, но и столовете, масите и плочките са разпечатани. Проектът за този бар цели демократизация на продукцията. Самото му име подсказва стремежа му към отърсване от претенцията на уникалния дизайн и развитието на унифицирани методи за проектиране и изпълнение на дизайнерски продукти. Това е съвременно кафене с мисия и технологичен характер, който му придава необходимата различност сред тълпата.

Източник: http://www.ex-designer.com/

Антисоциалният характер на съвременните кафенета най-точно може да се илюстрира с нашумелия в световен мащаб феномен напоследък „кафенето за котки“. Първото кафене за пухкавите домашни любимци “Cat Flower Garden” се намира в Тайпей и отваря врати през 1998 г.,като днес подобни места се срещат в цял свят. Концепцията на кафенето за котки е търсенето на съмишленици в любовта към домашните любимци и прекрачването на някои социални прегради, които си поставяме, поставени в непозната среда. Притежанието на котка е достатъчна причина за общуване в „котешкото кафене“, а интериорът е обикновено не по-малко атрактивен от този на детски увеселителен парк.

Източник: http://ihavecat.com

По детски наивно и будещо фантазията е също известното кафене „Alice in a Labyrinth” в Токио. Историята от едноименния роман на Луис Карол е пресъздадена като сценография за постановка в интериора. Мястото прилича по-скоро на магически лабиринт, отколкото на заведение. Главното помещение отвежда към различни сцени, познати от книгата. Сякаш влизаме в градината на кралицата, столовете са във формата на розови храсти, огромни карти за игра се разстилат по тавана, дори можем да си поръчаме сладолед във формата на Чешърския котарак. Любителите на приказки могат буквално да „влязат“ в любимия си роман.

Източник: https://www.govoyagin.com

Кафенето е особено място. Това е публично пространство, което се оказва подходяща сцена както за социализация, така и за усамотение в публиката. Ако вчера е било средище на артистичния елит, днес то е изява на дизайнерската мисъл. Животът на кафенето се развива с хода на обществото и неговите изменения. То е приют на шума и на самотата, на всеки и по всяка причина. Пъстроцветни и високо технологични, разностилни и с подчертана индивидуалност, днес кафенетата се борят в нестихваща конкуренция, поради своето изобилие. Въображението е най-новият обитател на съвременните кафенета. Интериорът е непостоянен и изненадващ, като огледало на посетителя си. В каквито и одежди да се облекат обаче, кафенетата продължават да пазят поезията си и да бъдат гостоприемния пристан на всеки странник.

 

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu