Skip to main content
search

„Архитектурата е живот или поне самият живот, който заема определена форма. Затова тя е истинско документиране на живота, такъв какъвто е бил вчера, какъвто е бил днес и какъвто ще бъде винаги“ Франк Лойд Райт

Ако се доверим на един от най-великите архитекти на всички времена, трябва да се запитаме дали разрушението на толкова сгради и мостове може би ни подсеща, че е време да променим нещо – себе си и заобикалящия ни свят.

Колапсът на Plaza Artz Pedegral

Вероятно част от вас са срещнали в социалните мрежи разпространяван клип на частично разрушение на сграда. Тя се намира в Мексико и е построена през 2012г, а aрхитекти са Sordo Madaleno Arquitectos. Търговският център е открит през март тази година. Въпреки това, довършителните работи не спират.

Разрушението (Снимка: ©https://abcnews.go.com)

Това не е първият проблем – през 2016 г. се появи видео, в което се вижда пропадането на стена, част от сградата в близост до магистралата.

Проектът

(Снимка: ©https://www.archdaily.com/)

Проектът е разработен в отговор на нарастващия град и необходимостта от генериране на площи за отдих и забавление. Той е разположен в центъра на Мексико, в близост до важни пътни артерии. Основната концепция е генерирането на отворена градска среда – подобряване на връзката между хората и природа. В проекта на централно място се поставя голям парк. По този начин се постига усещане за спокойствие и връзка със заобикалящата ни среда. От едната страна на парка се разполагат три кули с офиси, свързани чрез „Офис парк“, а четвъртата кула се проектира за кооперативна употреба. Формите, нивата и архитектурният облик са вдъхновени от характерните геоложки особености за района. Обемите напомнят естествените слоеве на почвата, която е изградена от вулканична скала.

(Снимка: ©https://www.archdaily.com/)

“ARTZ е нещо повече от един проект, това е пространство, което подобрява града и следователно качеството на живот на неговите потребители” – коментира Хавиер Сордо Мадален Брингас, президент на SMA.

12 Юли 2018г.

Според данни на вестника “Миленио” до момента няма данни за ранени или убити по време на инцидента. Кметът на Мексико Сити Хосе Рамон Амиева заяви, че разрушението е настъпило в района на офисните помещения, а експертите ще разследват дали причината е дефект при изграждането или лошите почвени условия.

“Те забелязали, че съществуват пукнатини и разделяне между надвеса и останалата част часове преди инцидента“ – съобщи кметът.

Разрушението причинява затварянето на части от магистралата и временно неудобство за пътуващите. Една от възможните причини, според експерти, е разположението на комплекса – върху почви с високи подпочвени води и в близост до водосборния басейн за регулиране на водите от валежите в града. Редно е тук да напомним за всички разрушени сгради поради лошо проектиране при силните земетресения между 1985 и 2017г.

Строителството отбелязва ръст през последните години. Дали количеството не е за сметка на качеството?

Една сграда лежи частично разрушена сред купища прах и стомана.

Тя далеч не е първата, а съмнявам се, че ще бъде последната. Този инцидент няма жертви,  а дали следващият ще има?

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu