Договори между 36 български общини и Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха подписани за предоставяне на безвъзмездна помощ по одобрени проекти за „Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството след като договорите бяха подписани лично от ръководителя на ОП „Регионално развите“ зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Предоставената безвъзмездна помощ е в размер от 21,2 млн. лева, като 18 млн. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. Според Павлова парите ще бъдат разпределени по 2 компонента. Първият включва седемте най-големи града София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора. За тях са заделени 7 млн. лв. Останалите над 14 млн. лв ще бъдат за 29 средно-големи градове, които са центрове на агломерационни ареали.  5 на сто от общата сума е осигурена от местните бюджети.

Според министерството основната цел на програмата е стимулиране на общините да разработват интегрирани планове за градско развитие. Те трябва да решат проблемите, свързани с „високата концентрация на икономически, природни и социални проблеми“ в 36те най-големи града.

Продължителността на проектите е между 24 и 30 месеца. Толкова е и максималния срок за изпълнението им, коментират от министерството. В техните рамки ще бъдат изготвяни зони на въздействие, подробни устройствени планове или проекти за изменение на действащите, както и предпроектни проучвания.

Изготвянето на интегрирани планове улеснява осъществяването на дългосрочната визия на българските градове. С подобни инициативи може да се привлекат повече инвестиции по места, както да бъдат привлечени повече средства от структурните фондове на Европейския съюз.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…